Annons

Så slutar Östers serie

Publicerad 30 september 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Österpanelen är tillbaka inför slutet av division 1-säsongen. Öster toppar tabellen med sex matcher kvar. I morgon väntar Tvååker borta. Vi lät vår panel besvara den givna frågan – vinner Öster serien?

Annons

Här måste jag återknyta till ett av vårens panelsvar. Om att nyckeln för serieseger finns i att inte förlora mot de andra topplagen. Mot Norrby och Landskrona har Öster vunnit. Nu handlar det om att inte förlora borta mot Norrby. Klarar Öster en poäng i Borås så vinner man serien och då gör man det främst på att man äntligen blivit ett starkt hemmalag med en makalös statistik gällande insläppta mål kombinerat med spetsvärvningarna som gjordes under sommaren. Vinner Norrby mot Öster så vinner de dessvärre även serien, är mitt tips.

Här måste jag tyvärr dra i fegissnöret och säga: Om vi har fler poäng - eller bättre målskillnad - än tvåan så gör vi det. Annars gör vi det inte. Det är på tok för många matcher kvar, och det finns fyra lag i toppen av serien som samtliga har en mycket bättre form än de övriga. Jag är övertygad om att det här inte avgörs förrän i näst sista omgången, och att samtliga fyra lag kommer både att förlora och vinna "måstematcher" fram tills dess. Och jag vet också att alldeles oavsett om vi vinner serien eller inte i år så kommer det en dag när vi är tillbaka i eliten. Då firar jag. Innan dess väntar jag...

Ja, jag tror Öster kommer att vinna serien. Kommer det bli lätt? Absolut inte. Känner mig övertygad om att både Öster och Norrby kommer tappa oväntade poäng. Mötet på Borås Arena om tre omgångar blir också en nyckelmatch, såklart. Vad som talar för Öster är att man sedan förra hösten har hållit en hög Division 1-nivå där Askebrand sakta men säkert satt sitt spel. Man har ett försvarsspel som ser fantastiskt ut, en målvakt i Malkolm Nilsson som hittills har varit exakt så bra som man hoppades. Likaså med David Johannesson som har kommit in i det på det sättet som alla supportrar trodde på. Det finns en större kvalité i Växjö-laget än vad det finns i Norrby. Dock är Norrby just nu inne i en period där allting går in och alla poäng tas. Norrby har en aning bättre spelschema, men man har inte vanan inne att vara i ett race om avancemang. Med detta sagt kommer också Norrby in i det här helt utan press med ett Öster som verkligen måste gå upp för att inte helt behöva starta om nästa säsong. Ju mer man tänker på det här vill man krypa in i en grotta och sova fram till början av november för att därefter vakna och kolla till hur tusan det här gick. ”För det är ångest, tvång och höstsäsong” som Lars Winnerbäck så fint uttryckte det.

Ja, Öster vinner serien. Jag tänkte först svara nej på frågan då jag åtskilliga gånger gått i det filosofiska taktiktänket denna säsong. Är kluven och ovan över Östers spelidé. Vi är historiskt sett ett kul fotbollslag att kolla på, med mycket offensiva idéer. Sedan 2015 har Askebrand ändrat och skruvat ned en aning på offensiven, men ändå lyckats behålla en balans, även om jag skulle vilja se något mer offensivt balanserat innermittfält. Men i division 1 södra är det viktigt att dra ner på misstagen. Det lag som gör minst individuella misstag brukar vinna serier, det kanske stämmer. Jag är ovan. Jag är kluven, men nog går Öster och vinner serien i slutändan, säger jag med en viss osäkerhet i själen. Alla till Tvååker!

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons