Annons

Så vill de stoppa ohälsan bland studenter

Publicerad 2 februari 2017
Oscar Sörlin, Viktor Hederos och Christoffer Birgestam. Foto: Oscar Appelgren
Oscar Sörlin, Viktor Hederos och Christoffer Birgestam. Foto: Oscar Appelgren

På uppdrag av Linnéuniversitetet genomförde Novus en undersökning för att kartlägga vilka utmaning som ungdomar ställs inför idag. Den framtidsutmaning som unga mellan 18 och 25 år oroar sig mest för är psykisk ohälsa och stress. Därför tog ett tiotal studenter på Linnéuniversitetet sig an utmaningen att hitta ett förslag till en lösning.

– Många unga vill inte prata om psykisk ohälsa, trots att det är många som mår dåligt. Vi vill ta bort tabut kring det, säger Oscar Sörlin, som tillsammans med fyra andra studenter har kommit fram med förslaget att skapa en kort instruktionsfilm.

Annons

Det är Oscar Sörlin tillsammans med Viktor Hederos, Christoffer Birgestam, Alexandra Edlund och Magdalena Halvardsson som ligger bakom förslaget. Den planerade filmen ska bland annat innehålla information om vad psykisk ohälsa är och hur man ska bemöta det om man själv, eller en kompis, mår dåligt.

– Det ska också vara i förebyggande syfte, att vi börjar prata i tid om det. Vi vill förändra normen och visa att det är okej att må dåligt. Det här problemet behöver tacklas och inte bara pratas om, säger Christoffer Birgestam.

Gruppens tanke är att filmen förhoppningsvis ska kunna bli en del av läroplanen på grundskola. De vill nu, med stöd från universitetet och andra samarbetspartners, försöka producera filmen och ha den klart innan terminens slut.

– Vi vill göra den här idén till verklighet och hoppas att den används i utbildningssyfte. Först på universitetet och sedan bland yngre i grundskolan, säger Viktor Hederos.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons