Annons

Sagohus till salu utanför Växjö

Publicerad 25 maj 2016
Foto: Åkessons Mäklarbyrå
Foto: Åkessons Mäklarbyrå

För den som är på jakt efter ett annorlunda boende finns ett runt, rosa hus precis intill Braås park till förfogande.

Det rosa åttakantiga huset kallas för Bikupan och byggdes 1802. Det var ägaren till Braås Herrgård, Adam Wilhelm Rappes som byggde huset som tjänstebostad. Här har grindvakter, kuskar och andra betjänter bott genom åren. På senare tid har huset fungerat som permanentbostad då den totalrenoverades år 1964 och alla gammal inredning revs ut, men huset har behållit sin rosa färg ända sedan det byggdes. Huset har inspirerats av den Engelska parkanläggnings-stilen och även andra byggen som en gång i tiden tillhörde herrgården har inspirerats av samma stil.

Annons

– Det är fantastiskt roligt att få sälja ett hus med en sån historia och charm. Huset har haft över 4 000 klick på under ett dygn och det brukar ligga på runt 1 000 på hemnet. Det är klart människor vill kolla in det, det är unikt och det finns inget liknande i närområdet, Lennart Wikström, fastighetsmäklare på Åkessons Märklarbyrå i Växjö.

Enligt Sveriges hembygdsförbund liknas huset ofta med Elsa Beskows Hattstuga. I närheten av Bikupan finns också andra annorlunda hus, bland annat en Eremithydda som har fungerat som frimurarlokal.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons