Annons

Säkerhetschefen om krisberedskapen i Växjö

Blir det skarpt läge ska Växjö kommun ha en välfungerande krisorganisation och strategi ute i enheterna för att hantera situationen. I spetsen för beredskapen står Marcus Holmqvist, nytillträdd säkerhetschef.
– Växjö ligger långt framme när det gäller krisberedskap. Men det finns saker som kan förbättras och under våren gör vi en analys av behoven.
Publicerad 27 februari 2018
Foto: Oscar Appelgren

Magazinet träffar Marcus en vanlig vardagseftermiddag i februari. Inne i kommunhuset och ute på Västra Esplanaden går livet sin gilla gång. Överhängande hot känns för stunden avlägset, men samtidigt rapporterar riksmedia om den pågående terroristrättegången mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätt, forskare varnar om framtida stigande havsnivåer som en följd av den globala uppvärmningen och lokala medier rapporterar om personrån i Växjö. Hotbilder kan se väldigt olika ut.

– Det pratas betydligt mer om hotbilder idag jämfört med för tio år sedan, såväl från massmedia och myndigheter, vilket förstås påverkar allas vår vardag. Men det är viktigt att varje medborgare gör sin egen analys utifrån var de bor, menar Marcus.

Annons

Säkerhet går som en röd tråd i Marcus yrkeskarriär. Men det har inte handlat om blåljus och spektakulära utryckningar utan om säkerhet och beredskap i förebyggande syfte. Han är skåningen som via studier i Göteborg hamnade uppe i Östersund och uppdraget som risk- och säkerhetshandläggare på kommunen.

– Under min tid i Östersund var jag bland annat med och hanterade det omfattande Cryptosporidium-utbrottet i det kommunala dricksvattnet som orsakade många fall av svår magsjuka. Under lång tid fick kommuninvånarna koka vattnet innan parasiten försvann från vattennätet. Det är ett exempel på hur sårbart vårt samhälle kan vara.

Efter Östersund gick färden söderut till Älmhult, där han under fyra år var kris- och säkerhetssamordnare. Men nu är det Växjö som gäller. Den första februari tillträdde han tjänsten som säkerhetschef på kommunen.

– Jag gillar Växjö. Det är en stad med driv och framåtanda!

En växande och expansiv stad innebär många fördelar men också avigsidor, bland annat en större och mer komplex hotbild.

– Risker och hot finns på fler nivåer i en större kommun. I Älmhult var jag ensamt ansvarig medan jag här kommer leda en säkerhetsgrupp bestående av fem till sex personer.

Säkerhetsarbetet i en kommun består både av intern säkerhet för personal och säkerhet för medborgarna. Marcus bedömning är att Växjö ligger långt framme när det gäller krisberedskap och förebyggande säkerhetsarbete.

– Sedan finns det alltid saker som kan förbättras. Det allra viktigaste är att det finns en välfungerande organisation både centralt och lokalt ute i de olika enheterna. Skulle det uppstå en kris ska alla veta sina roller och ha en strategi ifall situationen eskalerar.

Kommunen spelar också en viktig roll nu när civilförsvaret ska rustas upp. Marcus kan konstatera att det generellt finns en dålig krisberedskap hos de svenska medborgarna, vilket också poängterades tydligt när Försvarsberedningen nyligen presenterade sin rapport.

– Budskapet är att medborgarna måste vara förberedda på att klara sig utan hjälp från myndigheterna inledningsvis om det skulle inträffa en allvarlig krissituation. Det kan handla om allt från två dagar upp till två veckor.

Annons

Samtidigt betonar Marcus att det är viktigt att inte skrämma upp människor i onödan.

– Det är ofta en svår balansgång. Myndigheter ska varna för risker men inte sprida onödig rädsla.

De kommande veckorna ska Marcus framför allt ägna sig åt att ta ett helhetsgrepp och göra en grundlig analys av säkerhetsbilden i Växjö kommun.

– Jag ska se vilka behov som finns och vad vi bör fokusera på. Säkerhetsfrågorna omfattar ju väldigt många områden.

Nu är det valår, vilket kan innebära en ökad konfliktnivå i samhället och en ökad politisk hotbild, tas det med i beräkningarna?

– Ja, den biten finns definitivt med på agendan. Bland annat när det gäller säkerhet för politikerna.

Slutligen, vad är ditt budskap till medborgarna? Är Växjö en trygg stad?

– Ja, Växjö är bland de tryggaste platser som finns!

MISSA INGET I VÄXJÖ! FLER NYHETER FINNS HÄR.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons