GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sälja hus i Växjö – Marcus fem bästa tips

Ska du sälja ditt hus? Då finns det mycket du kan fixa för att göra en bättre affär. Enkla insatser som kan påverka slutpriset med hundratusentals kronor. Marcus Axbo på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling delar med sig av sina fem bästa tips.
Den här texten är producerad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Den är inte skriven av VXO News journalister. • Publicerad 9 mars 2018
Marcus Axbo gör sig redo för en dag på jobbet. Villor i Växjö är hans expertområde, en vanlig vecka håller han i två till tre visningar. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Foto: Magnus Olsson
Marcus Axbo gör sig redo för en dag på jobbet. Villor i Växjö är hans expertområde, en vanlig vecka håller han i två till tre visningar. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Foto: Magnus Olsson

Marcus är inne på sitt tionde år som mäklare och jobbar med fokus på villor i Växjö och småorterna öster om stan. Han är minst sagt expert på vad som funkar bra och vad som ofta kan göras ännu bättre vid en försäljning.

– Det är ju såklart vad kunderna förväntar sig av mig som mäklare, att jag är bra på det jag gör och kan hjälpa dem fram till en bra affär. Från min sida handlar det i grunden om att vara noggrann, påläst och tillgänglig. Att ge ärliga raka svar och bygga förtroende hela vägen från första mötet fram till avslutet, säger Marcus.

Men det finns även insatser du som säljare själv kan göra. Saker som visserligen kan kosta en del, men som i slutändan oftast leder till både bättre betalt och en snabbare affär. Marcus har fem tydliga råd han alltid ger sina kunder:

Tips 1. Gå all in med stylist och fotografering.

– Både i annons och vid visning gäller det att sticka ut i mängden. Spekulanter köper med hjärtat, de vill kunna se sig själva i huset och skapa visioner om hur de kan inreda och utveckla sitt boende. Känslan är superviktig så var inte rädd för att låta en stylist lägga tid på stylingen inför försäljningen. Det kostar extra, men lönar sig.

Tips 2. Besiktiga bostaden med godkänd besiktningsman.

– Att besiktiga huset i god tid innan försäljning är en trygghetsfaktor både för dig som säljare och givetvis även för köparen. Skulle ett fel av något slag dyka upp vid besiktningen har du dessutom tid att åtgärda det innan bostaden läggs ut.

Tips 3. Gör förbättringar där det behövs.

– Gå över ytor, måla om där det behövs, laga plugghål i väggarna och montera de där listerna som aldrig kom upp vid förra renoveringen, utan fortfarande ligger kvar i garaget. Var noga med detaljerna hela vägen till finishen och låt definitivt hantverkare ta hand om de bitar du inte kan fixa helt perfekt själv.

Tips 4. Fyll i en checklista med kalla fakta.

– Spekulanter har mängder med frågor vid en visning och jag vill kunna ge raka svar. Därför ger jag alltid mina kunder en checklista att fylla i inför försäljningen. Den innehåller de olika posterna i driftkostnaden, planritningar, tomtkarta, gjorda renoveringar, årtal på vitvaror och så vidare. Ju mer information jag får desto bättre service kan jag ge potentiella köpare.

Tips 5. Våga ställa frågor. Alla frågor.

– En mäklare jobbar med att sälja hus varje dag, vi är proffs och ska kunna ge goda råd i alla situationer. Det finns inga dumma frågor. Vi förklarar gärna varje liten juridisk paragraf som behöver gås igenom, varför utgångspriset bör sättas på en viss nivå eller vilka förbättringar som är viktigast att prioritera.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.