Annons

Sandsbro är Växjös solsida

Publicerad 5 februari 2016
Flygbild över Sandsbro Foto: Olof Elfersson, Smålandsposten
Flygbild över Sandsbro Foto: Olof Elfersson, Smålandsposten

Klyftorna i Växjö ökar. På Sandsbro, Växjös solsida är andelen socialbidragstagare låg och sysselsättningen hög.

Stadsdelen går att jämföra med Araby, fast tvärt om. Det är ett segregerat område med välbärgade människor, hög utbildningsnivå och social status, skriver Smålandsposten.

Annons

Sandsbro är den stadsdel som har vuxit mest i Växjö under de senaste åren. Från 2001 till 2013 ökade inkomsten med 60 procent, jämfört med Araby där inkomstnivån ökat med sju procent. Utbildningsnivån har höjts mer än i andra delar av Växjö och andelen utrikesfödda är låg, endast sex procent av invånarna kommer från ett annat land. Kommunens genomsnitt ligger på 15 procent.

– Det är faktiskt synd. Det borde vara en större blandning av människor, säger Jonas Persson, en av invånarna i Sandsbro till Smålandsposten.

Gapet mellan stadsdelarna i stan fortsätter att växa. Högstorpsborna är rikast och fattigast är man på Araby. Väldigt få är utrikesfödda i de mer välbärgade områdena.

Varför det har blivit så tror Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping University har med Växjös växtkraft att göra.

Växjö är en drivande stad i Kronoberg, vilket gör att fler söker sig hit, fattig som rik. Det leder också till att bostadspriserna skjuter i höjden.

Charlotta Mellander menar att de mindre välbärgade inte har någon möjlighet att flytta in i de bättre kvarteren, vilket göra att segregationen ökar. Vi sorterar inte heller upp oss i städerna som vi gjorde för femtio år sedan.

– I dag skulle inte Madickens familj bo granne med Abbes. Det skulle inte hända, säger hon till Smålandsposten.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons