Annons

Säsongsöppnar grillbar i Växjö

Kärleken förde Christian Eriksen från Danmark till Sverige och nu tar han i sin tur dansk snabbmatskultur till Växjö. På lördag säsongsöppnar han sin danska grillbar på Marketenterivägen och lockar med bland annat fläskstekssandwich, fiskfilé med pommes och så självklart röd pölse.
– Just röd pölse är faktiskt populärare här i Sverige än i Danmark!
Växjö • Publicerad 23 mars 2018
Foto: Nadia Hagberg

Kärleken fick Christian att ta språnget över Öresund och vidare upp till de småländska skogarna. För fem år sedan flyttade han till Växjö, där han idag rotat sig och jobbar deltid på en skola. Men han kände tidigt att det var något som fattades i hans nya hemmiljö.

– Jag upptäckte att det var stor skillnad på den danska och svenska matkulturen. Allra mest saknade jag danska snabbrätter som en halv kyckling med pommes.

Annons

Efter idogt sökande kunde Christian konstatera att det var hopplöst att få tag i danska maträtter i Växjö. När han var på besök i Danmark tog han därför med sig ett lager av danska specialiteter tillbaka till Sverige. Och efter ett tag föddes idén, varför inte starta en dansk grillbar i Växjö?

– Det bor ju ganska många danskar här i Småland, och särskilt på somrarna vimlar det av såväl danska som tyska turister. Tyskarna känner till och älskar dansk mat. Samtidigt hoppades jag förstås även att vinna över några av svenskarna till dansk matkultur.

Sagt och gjort. Efter att införskaffat en stor vagn och gjort grundliga förberedelser kunde Christian förra våren ha premiär för Den Danske Grillbar, strategiskt placerad vid parkeringen mellan Willys och Harald Nyborg på Marketenterivägen.

– Tillsammans med Harald Nyborg utgör jag det danska hörnet här i kvarteret!

Introduktionen av den danska snabbmatskulturen har fått ett positivt mottagande i Växjö tycker Christian. Populärast hittills på menyn är biffsandwich, fläskstekssandwich och fläskfilé med pommes. Något som också går hem är förstås röd pölse, ja faktum är att korven med sitt karakteristiska skarpt röda skinn är mer eftertraktad i Sverige än i dess hemland Danmark.

– I Danmark betraktas röd pölse som fattigmansmat och är inget märkvärdigt. Här i Sverige däremot anses det som något exklusivt danskt. Av korvutbudet här i vagnen så står röd pölse för 80 procent av försäljningen!

Foto: Nadia Hagberg

Det är inte bara själva rätterna som skiljer sig från det svenska utbudet av snabbmat, även smakerna är annorlunda. Både dressing, ketchup och senap har en annan karaktär i smaken i dansk tappning.

– Jag har några kunder som kommer hit enbart för att köpa flaskor med dansk ketchup och senap!

Christian konstaterar att det finns betydande skillnader överlag mellan dansk och svensk matkultur. Detta gäller både vad och när man äter.

– I Danmark finns ingen matbespisning i skolorna på samma sätt som i Sverige. Istället har de danska barnen med sig lådor med stora smörgåsar, oftast gjorda på mörkt bröd med flera av lager av olika pålägg. Varm mat tillagas istället på kvällen då det blir sen middag. Då hjälps vanligtvis föräldrarna och barnen åt i köket, så intresset för matlagning får de danska ungdomarna vanligtvis med sig automatiskt hemifrån.

Annons

Efter att haft vinteruppehåll sedan årsskiftet så öppnar Christian upp luckan i grillvagnen lagom till våren. På lördag är det säsongspremiär.

– Det ska bli gott att möta kunderna igen och säga Vel bekomme (smaklig måltid)!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons