Annons

Sibner: Pest, gikt eller kolera?

Publicerad 10 mars 2017
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Så var den äntligen till ända då, grundserien av SHL-säsongen 2016-17. Växjö Lakers har tagit en historisk serieseger. Men var är peppen?

Det blev inte direkt defilering i mål för Växjö Lakers. Till sist skiljde det bara en ynka poäng mot tvåan HV71. Jag undrar om Dennis Everberg visste det den 24 september, när han sköt 4-3 mot just HV i förlängningen, att hans mål skulle vara värt en miljon kronor?

Annons

Så kan man naturligtvis inte räkna. Seriesegern var ju tryggad redan innan kvällens match. Inget hockeylag går på full maskin i ett sådant läge, såvida de inte tränas av en komplett vettvilling.

Visst, de säger att de gör det. De tuggar på tandskydd och spottar snus och cyklar motionscykel och tejpar klubbor som om de gjorde det, men de går inte för fullt på riktigt. Deras instinkter tar säkert över ibland och i enskilda sekvenser kommer de kanske upp i 88 procent, men det är väldigt långt ifrån fullt i hockey. Hade Växjö behövt vinna den här matchen hade de mest troligt också gjort det. Spelare som Robert Rosén, Calle Rosén och Liam Reddox hade knappast vilat. Att nå 100 poäng hade väl säkert varit kul, men det var inte ett mål tillräckligt viktigt för att riskera spelare av den kalibern.

Och hur ärevördigt det än må låta att strida som bålgetingar runt en midsommartårta i alla lägen – tror ni Sam Hallam ville se sina nyckelspelare täcka skott med pungkulorna och häva sig med huvudet före in i närkamperna i en betydelselös match veckan innan slutspelet? Lägg därtill att kvällens motståndare Malmö inte heller hade något att spela för och summa summarum var det en träningsmatch som utspelade sig i Vida Arena i afton. Ett lotto.

Av just detta skäl såg jag den inte ens. Det vankades betydligt bättre underhållning på andra håll, och för Växjö Lakers räkning gick det inte så bra i den lottdragningen heller.

Ekvationen var enkel inför omgången. Sjuan skulle de slippa. Åttan var redan klar. Återstod då att bestämma lag nio och tio. Ett av dem kunde blivit Karlskrona – åttondelsfinalernas motsvarighet till Slovakien – men det blev nu Luleå eller Djurgården som tillsammans med Malmö kan bli Lakers motståndare i kvarten. Inget av de lagen är egentligen särskilt skräckinjagande, men de väcker nog heller ingen större munterhet i korridorerna i Vida.

Det har knåcklats och gnällts en del i supporterkretsar på sistone, så mycket har jag noterat.

Jag har supportrar i familjen och på sociala medier och några av de mest engagerade hade jag till och med sällskap med till Nashville härom veckan. Formen är skakig. Mycket skador. Bara si och så många poäng sista si och så. Taskigt försvarsspel. Lite släpphänt igen från båda målvakterna. Ingen bra känsla, och så vidare.

Hit har evolutionen alltså tagit Växjö Lakers. Förväntningar är framgångens pris, och med första seriesegern kommer ännu en nivå av favoritskap som de aldrig tidigare behövt hantera. Numera är de en klubb av sådan dignitet att det vore rentav pinsamt att åka ut i kvarten. Det är ju sånt som typ HV71 gör.

De senaste tre åren har Växjö varit väldigt bra på att spela kvartsfinal, men nu väntar en annorlunda utmaning. För första gången kommer de ställas mot ett lag som kommer från en tät och het åttondelsfinal. Och hur de åttondelsfinalerna går är totalt omöjligt att tippa.

Det sägs att vi smålänningar är snåla, men framförallt är vi pessimister. Så låt oss börja i den änden.

Annons

Det kan bli en dyr och lång och kall resa till Luleå för att besöka ett tungt och jobbigt lag som varit den här säsongens stora gissel. Nere i Malmö finns andra läskigheter såsom Växjödödaren Erik Forssell och gamla bekanta som Rakhshani, Welch och Nihlstorp.

Värst av allt är nog ändå Djurgården, som prickat en perfekt formtopp med sju raka segrar och helt plötsligt har en stekhet målvakt i kassen. I kväll tråcklade de sig in i slutspelet efter en seger mot ett paniskt kämpande Skellefteå och såg bitvis väldigt bra ut. Växjö Lakers har aldrig riktigt trivts på Hovet, även om de vunnit där i år. Sett till historien har de minusstatistik mot Djurgården och så sent som i fjol lyckades de inte slå dem en enda gång, trots att de fick hela sex försök på sig.

Men det finns betydligt mer som talar för Växjö. Nästan allt, faktiskt.

Till exempel att de nu har en vecka på sig att läka skadade spelare. För första gången på många veckor ser vi ut att få se ett komplett Växjö Lakers i första kvartsfinalen. En annan sak: de vann serien, hade rätt nyligen 18 raka matcher med poäng och är ligans bästa lag. Dessutom brukar de vara väldigt bra på att prestera på topp när det gäller som mest.

Och tänk vilken fantastisk hockeyfest som dukades upp i kväll. Åttondelsfinal mellan Färjestad och Djurgården. Kvartsfinal mellan Frölunda och Skellefteå. Playoff till SHL mellan Leksand och Mora. Här blir nog inte mycket städat ute i garaget de närmaste veckorna, så mycket står klart.

Så upp med hakan. Nu börjar ju äntligen det roliga.

Peter Sibner

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons