Annons

Sjömansbiff

Publicerad 1 juli 2016
Foto: Lina Ländin
Foto: Lina Ländin

Hej, Linas Kök här!

Denna helg ser ut att bli en sån där skön helg då man kan krypa ner under filten framför tv:n och bara äta god husman. Det tänker jag göra någon dag i alla fall. Jag har dock lite kockjobb framför mig men det ska nog bli över tid för soffan också. Därför bjuder jag på riktig husman i helgen och denna underbara sjömansbiff kommer ur Leif Mannerströms kokbok Husmanskost. Det är en perfekt rätt att förbereda och den blir godare om man lagar den dagen innan den ska ätas. Så är det nästan med alla grytor och eftersom denna kräver sin tid på spisen så kan det vara ett tips om ni inte vet vad ni ska laga tills på söndag.

Annons

Sjömansbiff

Ingredienser till 4 personer

Tid: ca 2,5 timmar

800 g ryggbiff

800 g fast potatis

1 stor gul lök

1 purjolök (det vita)

33 cl mörk öl

1 tks kryddpepparkorn

1 tsk vitpepparkorn

Annons

4 kryddnejlikor

6 Lagerblad

2 msk soja

1,5 msk kalvfond

4 dl vatten

smör till stekning

salt

vetemjöl

Tillbehör

Inlagd gurka

Annons

Findus småärtor

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Vänd potatisskivorna i mjöl.

3. Skala och skiva löken fint.

4. Ansa och skär det vita på purjon i tunna ringar.

5. Skiva köttet i tunna skivor.

6. Bryn kött och lök var för sig i olja och smör och lägg sedan över kött och lök i en smord ugnsfast form.

7. Salta och peppra.

8. Deglasera pannan med vatten mellan varje stekning och häll skyn över köttet och löken. Tillsätt resten av vattnet.

9. Tillsätt mörk öl, hela kryddor, soja och kalvfond.

Annons

10. Stek potatisen gyllenbrun i smör. Salta.

11. Lägg potatisen ovanpå köttet och löken.

12. Låt puttra under lock i ugnen i ca 1,5 timma.

13. Servera med inlagd gurka och Findus smärtor samt ett gott knäckebröd.

Hitta fler recept från Linas kök genom taggen nedan.

Lina Ländin

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons