Annons

Sjuk brist på sjuksköterskor

Publicerad 22 april 2016
Foto: Lars-Göran Rydqvist
Foto: Lars-Göran Rydqvist

När ordinarie personal går på semester blir bristen på sjuksköterskor allt mer påtaglig. Anledningen är att regionen inte kan täcka upp för de sjuksköterskor som går på semester, vilket också leder till att mindre akuta operationer skjuts upp till hösten.

Personal på operationsavdelningen har tidigare varnat för långa vårdköer efter att personal med specialkompetens har valt att byta avdelning på grund av den rådande arbetssituationen.

Annons

Bristen på sjuksköterskor fanns även under förra sommaren, men då valde man en kortsiktig lösning, att ta in hyrsjuksköterskor samt att erbjuda de ordinarie anställda en och en halv månadslön om de sköt upp semestern till slutet av sommaren. Samma erbjudande kom i år, men allt fler har valt att tacka nej och ta ut sin semester under sommarmånaderna.

– Arbetsbelastningen är för hög. Att skjuta på sjuksköterskornas semester är bara att skjuta på problemet. Man måste kunna få sin återhämtning, säger Caroline Boo Hermansson, ordförande för Vårdförbundet i Kronoberg till Smålandsposten.

Att hyra in kompetent personal istället för att anställa anser Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden vara att skjuta problemen framför sig.

– Jag vill lägga mer pengar på våra egna anställda i stället för att hyra in personal. Vi måste se till att hela tiden anställa nya. Sedan måste vi se till att de stannar kvar, säger hon till Smålandsposten.

Charlotta Svanberg menar att de aldrig har haft så många anställda som nu men samtidigt har arbetsmängden ökat. För att få sjuksköterskorna till att stanna tycker hon det behövs bättre och attraktivare arbetsvillkor, genom till exempel arbetstidsförkortning.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons