Annons

Sjuksköterska tjuvläste bekants journal

Publicerad 22 februari 2016
Foto: Per Jodenius, Smålandsposten
Foto: Per Jodenius, Smålandsposten

En sjuksköterska på Växjö Lasarett åtals för dataintrång efter att hon tjuvläst en kvinnans journal. Syftet ska ha varit att ta reda på om de våldtäktsrykten som florerat kring den utsatta kvinnan stämde. De hade ingen vårdrelation men sjuksköterskan ska privat känna till den unga kvinnan och den utpekade mannen, skriver Smålandsposten.

Enligt sjuksköterskans egen version ville hon titta på bokningsunderlaget för att se när kvinnan kommit in till lasarettet. I förhör medger hon sedan att hon av misstag råkade gå in i patientjournalen efteråt.

Annons

Sjuksköterskan, som förnekar brott, blev påkommen när den utsatta kvinnan hörde uppgifter som inte borde ha varit kända i hemorten. Hon misstänkte då att det var sjuksköterskan som ska ha fått de uppgifterna genom att gå in i hennes journal. Arbetsgivarna kunde sedan kontrollera anmälan som visade sig stämma.

Sjuksköterskan ska ha sagt att hon ångrade sig men att hon vid tillfället var både arg och upprörd, skriver Smålandsposten. På grund av händelsen kräver den utsatta kvinnan 5000 kronor i skadestånd för kränkning.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons