Annons

Sjukvårdsförsäkringar är småföretagarnas räddning

Debattartikel av Företagarna och Länsförsäkringar.
Växjö • Publicerad 13 maj 2018
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lars Johansson, /Barometern

Om ett par veckor kan riksdagen fatta ett beslut som kommer att slå hårt mot Sveriges och Smålands småföretagare samtidigt som det förlänger vårdköerna. Företagarna och Länsförsäkringar känner våra medlemmars och kunders oro och vädjar till politikerna att tänka om. Det är inte högavlönade chefer som drabbas – det är småföretagare och deras anställda.

På riksdagens bord ligger ett förslag om att förmånsbeskatta sjukvårdsförsäkringar. Det framställs ofta som att en privat sjukvårdsförsäkring är något högavlönade direktörer använder för att få gräddfil förbi vårdköerna. Bilden är säkert ett bra slagträ i debatten, men den är inte korrekt. Som företagarorganisation och som försäkringsbolag vet vi hur det ser ut i verkligheten. Av de företag som har sjukvårdsförsäkring hos Länsförsäkringar är 90 procent av dessa egenföretagare eller företag med upp till tio anställda. Kunderna är småföretag som ofta inte har de resurser som finns på större arbetsplatser.

Annons

I avsaknad av en personalavdelning eller avtal med företagshälsovård har man valt att ta ansvar för sina medarbetares hälsa genom att teckna privata sjukvårdsförsäkringar. En sådan försäkring innebär att de får hjälp med förebyggande insatser, arbetslivsinriktad rehabilitering för medarbetare som är eller riskerar att bli sjukskrivna, och snabb tillgång till specialistvård vid sjukdom eller skada. För ett mindre företag kan detta vara skillnaden mellan plus och minus i bokslutet, eller till och med hela företagets överlevnad. Varje person som fastnar i en vårdkö är en person för mycket, men det blir givetvis extra kännbart i ett litet företag om en (nyckel)person blir sjukskriven en längre period.

I de småländska länen är kön till specialistvård redan lång – är sjukvården redo?

Med regeringens förslag om förmånsbeskattning är vi rädda för att varken arbetsgivare eller anställda kommer att vilja behålla sjukvårdsförsäkringen. Med färre försäkrade ökar trycket på den offentligt finansierade vården. Flera hundra tusen vårdmöten och behandlingar hanteras genom försäkringar varje år. En stor andel av de försäkrade arbetar i bygg- eller tillverkningsindustrin eller i detaljhandeln. De ska då in i den redan hårt belastade offentliga vården vilket innebär längre vårdköer för alla. I Småland får alldeles för många redan vänta längre än de 90 dagar som är garantin för specialistvård, såväl för första besök som för behandling.

Vi vill vädja till riksdagen att se verkligheten. Att beskatta sjukvårdsförsäkringar slår inte mot högavlönade, de kommer att ha kvar sin försäkring. En ny skatt är ett stenhårt slag mot de med lägre inkomster som inte har råd att prioritera skatt på förmånen och därmed mot småföretagare som vill skydda sin verksamhet och hjälpa sina medarbetare. Vi står på deras sida och hoppas även att våra folkvalda är beredda att göra det.

Anna Blom, vd Länsförsäkringar Kalmar län

Beatrice Kämpe Nikolausson, vd Länsförsäkringar Kronoberg

Henrietta Hansson, vd Länsförsäkringar Jönköpings län

Frida Boklund, regionchef Företagarna

Annons
Annons
Annons
Annons