Annons
Nöje

Skaparen av "Pissed Elin" bemöter kritiken

Publicerad 3 februari 2016
Konstnär Sara Möller med en modell av skulpturen Pissed Elin. Foto: Per-Erik Sandeback, Smålandsposten
Konstnär Sara Möller med en modell av skulpturen Pissed Elin. Foto: Per-Erik Sandeback, Smålandsposten

Konstverket Pissed Elin ska i oktober bli en del av Växjö Art Site. Det blir då den sjätte etappen på Växjös Kulturstråk vid Växjösjön. Konstnär och skapare av den tre meter höga skulpturen är Sara Möller, som fått kritik från många på grund av namnvalet. Verket är tillägnat författaren Elin Wägner och hennes viktiga avtryck i historien men har ifrågasatts av bland annat Elin Wägnersällskapet.

I en debattartikel på Smålandsposten förklarar hon att verket inte kommer att byta namnet. Tanken bakom namnet, skriver hon i artikeln, är att Pissed kan peka på att ilska kan användas som en god kraft om man använder den rätten. Hon skriver också att det är en hint om att skulpturen "pissar", vilket ska visa på att Elin var radikal för sin tid och stod för lika rättigheter mellan könen.

Annons

Trots kritiken kommer skulpturen alltså inte byta namn.

– Jag tror inte att Elin hade velat att ännu en kvinnas ord ska tystas, så jag litar på min kvinnliga intuition och tror att Elin Wägner hade gillat mitt verk och tyckt att dess titel var rätt kul, skriver hon i Smålandsposten.

Läs hela Sara Möllers debattartikel här.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons