Annons

Skattehöjning ska ge bättre sjukvård

Publicerad 29 maj 2017
Foto: Pressbild, STEFAN AHLRIK
Foto: Pressbild, STEFAN AHLRIK

Vid lunchtid på måndagen presenterade de styrande partierna i Region Kronoberg sitt förslag till budget för 2018 och på plats i regionhuset fanns Anna Fransson (S), Lennart Värmby (V) och Michael Öberg (MP) för att berätta mer om satsningarna. Totalt vill man jämfört med tidigare år lägga 164 miljoner kronor extra på hälso- och sjukvården – pengar som ska finansieras med en skattehöjning på 40 öre för kronobergarna.

Pengarna i förslaget ska främst gå till utvecklingsinsatser för att stärka länets hälso- och sjukvård, fokus ligger på jämlik och nära vård samt arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare. Äldrehälsa Kronoberg, som i nuläget finns i de västra delarna av länet och som bygger på samverkan med kommuner och region för de äldre medborgarna vill man bland annat sprida vidare.

Annons

– Vi står inför ett paradigmskifte där vården ska flyttas närmare patienterna. Bland annat vill vi på sikt se att alla ska erbjudas en fast vårdkontakt och vårt mål är att kronobergare i större utsträckning ska kunna vara delaktig i sin vårdsituation, säger regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S).

Regionen har under en längre tid brottats med höga kostnader för hyrpersonal och för att nå målet om oberoende vill man även arbeta vidare med att få bort delade turer samt utveckla möjligheter för sjuksköterskor att utbilda sig vidare. Hon menar vidare att man trots ett tufft politiskt läge, där man de senaste åren styrt under oppositionens budget nått stora framgångar.

– Vi har brottats med många utmaningar men trots detta ser vi en positiv utveckling. Screening har blivit kostnadsfri och vi var först ut i landet med att erbjuda glasögonbidrag för ungdomar upp till 19 år. Vi har även påbörjat stora satsningar för personalen med bland annat löneökningar och höjt nattindex och under året har fler sjuksköterskor börjat arbeta inom regionen. Det här är ett arbete som kommer fortsätta och vi behöver självklart bli mer kostnadseffektiva på alla områden.

Satsningarna finansieras med en skattehöjning på 40 öre, vilket motsvarar 100 kronor i månaden för den som har en lön på 25 000. Det återstår dock att se om budgeten går igenom under sammanträdet med regionfullmäktige och det skulle krävas att minst en person ur oppositionen väljer att lägga ned sin röst – alternativt att Sverigedemokraterna röstar mot Alliansens förslag. Fransson är dock tydlig i att den budgeterade skattehöjningen är något som kronobergarna är beredda att betala för.

– Vi har blivit fler och vårdkostnaderna har ökat – jag känner mig dock ganska trygg i att vill betala för att få en bättre hälso- och sjukvård.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons