Annons

Skolbranden: Detta har hänt

Publicerad 2 januari 2017

Under söndagskvällen utbröt en stor brand på en skola i Växjö. Detta vet vi hittills:

Klockan 21.34 på söndagskvällen larmas SOS till Sandsbro skola. Larmet handlar om en rökutveckling på taket, något som visade sig vara en kraftig brand. Läs mer om det här.

Annons

Allmänheten tipsar polisen om att ett antal barn ska ha lekt uppe på skolans tak strax innan det började brinna. Mer information finns här.

Vid midnatt står det klart att hela gymnastiksalen är utbränd. Läs om hur räddningstjänsten arbetar för att hindra spridningen här.

<iframe frameborder="0" scrolling="0" height="180" width="320" src="https://gotamedia2.solidtango.com/widgets/embed/pvpqn9ze?auto_play=false&rel=0" allowfullscreen></iframe>

Släckningsarbetet avslutas 02.17 och Växjö kommun meddelar att skolans lokaler inte kommer att användas under måndagen. Läs kommunens information här.

Polisen uppger att fem 13-åriga pojkar är misstänkta för branden. Ingen av dem grips men föräldrarna underrättas. Läs om det här.

Under måndagsmorgonen möts en krisgrupp med personal från räddningstjänsten, fastighetsägaren och skolledningen. Läs om rektorns reaktion här.

Polisens presstalesman går ut med att de fem misstänkta pojkarna väntade in polisen då branden uppstod. Läs mer vad polisen berättar här.

Händelsen rubriceras som grov mordbrand och de fem pojkarna är fortsatt misstänka. Läs mer om det här.

Växjö kommun beslutar att förlänga jullovet för eleverna på Sandsbro skola. Mer information finns här.

Det är ännu oklart hur stora skador det blivit efter branden, men om det visar sig att 13-åringarna är skyldiga kan föräldrarna tvingas betala.

Annons

Under tisdagen startar förhören med de misstänkta pojkarna och deras vårdnadshavare. Läs artikeln om det här.

Skadorna efter branden påverkar mer än befarat. Ett 80-tal elever står utan klassrum inför skolstarten. Mer information hittar du här.

Fastighetsägaren räknar med att det tar minst två år innan skolan kan återställas helt. Läs mer om vad som blir den tillfälliga lösningen här.

De fem pojkarna förhörs och kriminalinspektören säger "Jag skulle vilja beskriva det som ett busstreck som gick fel. Läs mer om förhören här.

Inga människor ska ha kommit till skada under branden.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons