Annons

Skolmaten engagerar föräldrarna

Publicerad 30 mars 2016
Marie Fransila är kock på Öjaby förskola. Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Marie Fransila är kock på Öjaby förskola. Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Växjö kommun har inte råd att ha tillagningskök på alla förskolor, äldreboenden och skolor. Därför hotas 36 stycken tillagningskök av nedläggning när kommunen vill spara pengar. Tillagningen ska centraliseras, vilket oroar en del föräldrar. En Facebookgrupp har startats under namnet "Rädda tillagningsköken på förskolorna i Växjö" och har cirka 806 medlemmar.

Föräldern Hanna Dacke har även samlat in protestlistor som 80 föräldrar med barn på Öjaby förskola skrivit på och skickat till kommunen.

Annons

– För mig som förälder är det ofattbart att man vill centralisera matlagningen. Det handlar om att barnen ska kunna känna doften av mat och kunna hjälpa till lite. Vi föräldrar har inte fått så mycket information, säger Hanna Dacke till Smålandsposten.

Hon berättar att barnen ibland leker att de är Marie Fransila, kocken som jobbar i Öjaby förskolas kök.

– Det känns jätteroligt men förvånande att höra. Ibland frågar de äldre barnen efter mina recept, dem har jag fått skriva ut ett antal gånger, säger Marie Fransila.

Hon är glad över att föräldrar och barn vill att maten ska fortsätta lagas i förskolans kök och Hanna Dacke hoppas verkligen att politikerna kommer att lyssna på dem.

Kommunalråd Per Schöldberg (C) har en annan syn på läget. Han menar att kommunen måste ha en rationell hantering när de lagar 21 000 måltider om dagen.

– Maten engagerar mycket, det vet vi. Syftet är i grund och botten att få långsiktighet, ökad andel närproducerad, ekologisk mat och högre kvalitet, säger han till Smålandsposten.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons