Annons

Skolelever ut till näringslivet

Publicerad 30 maj 2017
Under måndagen mötte elever från Dackeskolan personal på Börjes i Tingsryd. Foto: Anna-Stina Stenbäck
Under måndagen mötte elever från Dackeskolan personal på Börjes i Tingsryd. Foto: Anna-Stina Stenbäck

Ung Företagsamhet Kronoberg och Mot nya höjder har tillsammans tagit fram projektet Höjdarkonsulterna, där elever från grundskolan kopplas ihop med ett lokalt företag för att ta del av de anställdas vardag. Under måndagen inleddes försöket då Börjes i Tingsryd fick ta emot åttondeklassare från Dackeskolan.

Höjdarkonsulterna körs som pilotprojekt under vårterminen och på det aktuella företaget har eleverna som uppdrag att genom intervjufrågor ta reda på hur långt de anställda dagligen rör sig på företaget, temat för Mot nya höjders vårtermin. Tanken är att koppla samman naturvetenskap, matematik, teknik och entreprenörskap – fyra ämnen som Mot nya höjder och Ung företagsamhet vill öka uppmärksamheten kring.

Annons

– Vi riktar oss mot samma målgrupp och jag är övertygad om att vi kan dra nytta av varandra. Vi tror på att korta bron mellan skola och näringsliv – med Höjdarkonsulterna känns det som att vi är ett bra steg på vägen, säger Veronica Ingolf, projektledare Ung företagsamhet Kronoberg.

Eleverna tar nu med sig informationen vidare in i klassrummet och nu påbörjas arbetet med att ta fram praktiska övningar och en fiktiv app. Förhoppningen är att satsningen ska falla väl ut och spridas till andra skolor framåt hösten.

– Att väcka intresset för entreprenörskap redan i tidig ålder är viktigt, det ska inte behöva vara ett stort steg att starta eget efter avslutad utbildning. Framtidens entreprenörer går i skolan nu och det är människor som kommer behövas i framtiden.

Anna-Stina Stenbäck

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons