Annons

Snabba slag i Braås idrottshall

Publicerad 25 februari 2016
Abdullah Ahmed tränar snabba slag mot Omid Shwan från Växjö Titans. Foto: Charlotte Stjernkvist
Abdullah Ahmed tränar snabba slag mot Omid Shwan från Växjö Titans. Foto: Charlotte Stjernkvist

Under sportlovsveckan kunde barn och ungdomar i kommunen prova på allt från innebandy till kampsport. Projektet Spontanidrott som inriktar sig på idrott, integration och demokratiska rättigheter håller i träffarna. Tanken är att få fler att röra på sig och att fånga upp de barn och ungdomar som inte är föreningsaktiva. Att delta är gratis och stor vikt läggs på att fånga upp nyanlända och tjejer.

Projektet leds av Andreas Bengtsson på kultur- och fritidsförvaltningen.

Annons

– Ofta rullar man bara ut en fotboll, för det kan ju alla. Men då blir det killdominerat, killarna lirar och tjejerna står bredvid och tittar på. Vi har försökt att inte använda fotboll eftersom vi vill hitta de deltagare som inte är med i vanliga fall. Vi vill också öppna upp intresset för andra sporter, säger han.

Det är svårt att få in tjejerna i idrotten. I Braås idrottshall hade ett killgäng samlats för att prova på kampsport, inte en enda tjej var på plats. Andreas Bengtsson berättar att de gör vad de kan för att locka fler tjejer. I Araby Park Arena har de tjejgrupper som helt utesluter killar.

– Det är dessvärre tvunget att göra så. Tjejer som kommer från andra kulturer kan inte slappna av och vara sig själva. Jag hoppas vi kan hitta andra lösningar i fortsättningen. Jag efterlyser en bättre samverkan i kommunen tillsammans med idrotten, där vi kan samlas för att gemensamt komma fram till olika handlingsplaner, säger han

Omid Shwan från Växjö Titans var på plats i Braås idrottshall med boxhandskar och mitsar. Abdi Ali, elva år provade på att mata slag mot Omid Shwan, men att bara slå blev han snabbt trött på.

– Jag vill prova på andra tekniker, så man får kämpa mer, säger Abdi Ali.

Han har aldrig testat på kampsport förut men vill gärna göra det igen. Till vardags spelar han innebandy i Braås, varje tisdag och torsdag är det träning.

– Jag tycker om att röra på mig. Nästa år, när jag går i sexan ska jag börja spela fotboll. Jag ska fortsätta med innebandyn också. Det är jätteroligt, men det är jobbigt på matcherna. Jag blir så nervös över att det andra laget kan vinna, det vill ju jag göra, säger han.

Abdullah Ahmed, 15 år tränar till vardags fotboll. Det var hans tränare som tipsade honom om att gå ner till idrottshallen för att testa på någonting annorlunda.

– Det var roligt. Jag blir sugen på att börja träna på riktigt, säger han efter att ha matat slag mot Omid Shwans mitsbeklädda händer i över en minut.

Deltagandet under sportlovsveckan har varit bra. Förutom olika kampsporter har ungdomarna fått prova på volleyboll, pingis, badminton, basket och innebandy. I måndags samlades ett 50-tal barn, ungdomar och föräldrar i Araby Park Arena. Andreas Bengtsson vill ändå nå ut till fler, men hur han ska göra det är svårare.

Annons

– Trots att det finns flera kanaler är det svårare än någonsin att nå ut till ungdomarna. Men responsen har varit bra och de som har varit med har varit väldigt delaktiga, säger han.

Charlotte Stjernkvist

Abdi Ali testade också på kampidrott. Till vardags spelar han innebandy och ska snart börja med fotboll. Foto: Charlotte Stjernkvist
Abdi Ali testade också på kampidrott. Till vardags spelar han innebandy och ska snart börja med fotboll. Foto: Charlotte Stjernkvist
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons