Annons
Nöje

Snöälskaren sköter backen

Minusgrader och snö innebär utförsåkning i den 70 meter höga Hanaslövsbacken utanför Alvesta. Markus Olofsson är driftansvarig på anläggningen och håller noggrann koll på allt från vattenpumpar och snökanoner till luftfuktighet och temperatur.
– Minus sju grader är den optimala temperaturen för snöproduktion!
Hanaslöv • Publicerad 31 januari 2018
Foto: Nadia Hagberg

Mildväder har försenat säsongen i Hanaslövsbacken men när Magazinet hälsar på så har vintervädret äntligen gjort entré och förberedelserna av skidbackarna pågår för fullt. Sex stycken snökanoner och 16 lansar sprutar ut konstsnö.

– Just nu kör vi 82 kubik vatten i timmen, vilket motsvarar 160-180 kubik snö. Vår maxkapacitet är 200 kubik vatten och 420-440 kubik snö per timme, berättar Markus Olofsson när han visar anläggningens hjärta, pumpsystemet.

Annons

För att det ska vara möjligt att packa och preparera backarna krävs ett snötäcke på 50 centimeter. Här i södra Sverige är det sällan som det kommer natursnö i sådana mängder.

– Natursnön är dessutom ganska lös. Kommer det 20-30 centimeter och du packar ner det så återstår ofta bara ett snötäcke på 2-3 centimeter. Därför lägger vi först ett grundläggande täcke med konstsnö som packas och därefter får det gärna komma ett lager med torr, fjunig natursnö ovanpå. Då får man den perfekta ytan för skidåkning!

Men först krävs förstås de rätta meteorologiska förutsättningarna. Markus följer slaviskt alla väderrapporter- och prognoser, fast tillförlitligheten är sådär.

– Väderinstituten ger nästan alltid olika besked, och ofta stämmer inget!

Hur många minusgrader krävs för att ni ska dra igång snökanonerna?

– Två minusgrader är minimum, annars blir det för mycket vatten i snön. Det optimala är sju minusgrader, då det blir det perfekt snö. Är det kallare riskerar maskinerna att frysa sönder.

Markus kommer ursprungligen från Umeå, där såväl skidåkning som skoterkörning är en del av livsstilen. Som 18-åring flyttade han sedan till Växjö och drev under ett antal år IT- och biljardcaféet Everlast. En vinterdag 2012 hängde han med en kompis ut till Hanaslövsbacken, en utflykt som skulle visa sig få stor betydelse.

– Jag såg direkt anläggningens stora potential men också vad som behövde åtgärdas. Jag fick bra kontakt med de som jobbade här, bokade ett möte och lämnade in en lista på förslag vad som behövde göras.

Sedan dess har Markus i princip uppgraderat hela anläggningen, bland annat pumpsystemet som tidigare var underdimensionerat och i dåligt skick.

– Ett bra pumpsystem är nyckeln till en bra anläggning. Utan det så hjälper inga snökanoner i världen!

Annons

Under de senaste vintersäsongerna har Markus spenderat så gott som all ledig tid i Hanaslövsbacken. Men från och med årsskiftet är han numera anställd av Alvesta kommun som driftsansvarig.

– Det är en del av Alvesta kommuns nysatsning på Hanaslövsbacken.

Alvesta kommun äger anläggningen men driften sker i samverkan med Friluftsfrämjandet, Alvesta SK och andra ideella krafter. När det är högsäsong fordras mycket folk för att sköta backarna, liftsystemen, uthyrning och säkerheten.

– Över 200 personer jobbar ideellt här under säsongen.

När Hanaslövsbacken öppnar för säsongen blir det ofta rusning. Besöksrekordet brukar vanligtvis slås just under invigningshelgen.

– Då kan vi ha uppemot 1000 åkare i backarna. Sedan tillkommer längdskidåkarna och folket i pulkbacken.

Hanaslövsbacken är 70 meter hög och det närmaste Kronobergs län kommer en fjälltopp. Utsikten längst upp är magnifik, särskilt under klara och soliga vinterdagar. Och skidåkare kommer långväga, särskilt vecka 7.

– Ja, då har danskarna sportlov. Den veckan blir det mycket danska utrop i backarna.

Foto: Nadia Hagberg

Under högsäsongen har Markus fullt upp med att hålla koll på anläggningen och det blir sällan tid att själv åka skidor. Istället blir det oftast en tvåveckors skidsemester uppe i Lindvallen när säsongen i Hanaslövsbacken väl är slut. Men även att se andra åka skidor är en njutbar upplevelse menar Markus. Glädjen i skidåkningen smittar av sig på åskådarna.

– Att se när människorna är lyckliga i backarna är en härlig belöning.

Annons

Markus tror på en ljus framtid för Hanbaslövsbacken.

– Målet som vi siktar på är dra in en miljon i biljettintäkter under en säsong. Når vi det så har jag lovat personalen att åka naken nerför backen!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons