Annons

Snyggt och effektivt av Växjö Lakers

Publicerad 4 mars 2016
Alexander Johansson. Inte bara en grovjobbare. Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Alexander Johansson. Inte bara en grovjobbare. Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Tre poäng behöver inte komma efter 28 öppna lägen. Det funkar också med betydligt färre chanser om man bara ser till att stänga igen defensivt.

Växjö Lakers 1-0-mål i torsdagens match mot Modo var en typ av mål vi inte sett Växjö Lakers göra speciellt många gånger den här säsongen. Ville Varakas lyfte in pucken. Alexander Johansson droppade till Erik Josefsson och tog jobbet framför mål och Växjö Lakers mest rutinerade Lakersspelare utnyttjade trafiken. Ett mål som fortfarande var väldligt snyggt, men framför allt väldigt effektivt.

Annons

Växjö Lakers är regerande mästare och trots att man lämnade tillbaka Le Mat-pokalen inför denna säsong har man stundtals spelat som regerande mästare. Det innebär fantastiskt höga toppar, men också väldigt djupa dalar. Nu verkar fler och fler inse att det inte går att spela snyggt. Det måste vara effektivt också.

I försvarsspelet vinner man allt fler kamper framför det egna målet. Det gör att Cristopher Nihlstorp och Stefan Steen får möjlighet att göra bättre matcher och båda har tagit den chansen. Spelare som Niclas Lundgren och Cory Murphy blir också allt bättre och når de till slutspelsformen från i fjol blir det bra.

Framåt har skador på Tuomas Kiiskinen, Richard Gynge och Liam Reddox bland annat gett Alexander Johansson chansen att få spela mer effektivt. Lyckas hans raka spel i anfallszon smitta av sig på de andra spelarna blir Växjö Lakers ännu bättre. Tack vare gårdagens vinst mot Modo är Växjö Lakers nu femma i SHL-tabellen. Med återfunnen form tror jag att väldigt få motståndarlag vill möta dem redan i kvartsfinal.

Tingsryd lyckades inte följa upp den prickfria insatsen i första mötet mot AIK. I torsdagens match på Hovet var det i stället AIK som levererade en felfri defensiv. AIK kommer att föra matcherna på Hovet och Tingsryd måste se till att fortsätta sitt enkla spel i egen zon för att snabbt få bort pucken från det farliga området.

En enkel väg till det är att vinna teckningarna. Där har Taif väldigt mycket att jobba på. I torsdagens match vann AIK 43 tekningar. Taif vann 21. Än större var skillnaden i Taifs zon. Där vann AIK 24 tekningar. Taif bara sex.

I den nämnda statistiken märks det att Taif spelar utan sin allra bästa tekare Niklas Johansson. Han närmar sig comeback, men att sätta honom på isen för tidigt kan spoliera resten av säsongen. Nu är dock centerkrisen än mer akut eftersom det är högst osäkert om Patrik Nilsson kan spela i lördagens match.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons