Annons

Socialdemokraterna höjer barnbidraget

Debattartikel av Malin Lauber (S).
Växjö • Publicerad 23 mars 2018
Detta är en opinionstext i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber
Malin LauberFoto: Robin Sparf, Smålandsposten

Familjepolitiken ska utjämna förutsättningar för bättre ekonomisk trygghet för barnfamiljer. En trygg barndom är grunden för ett tryggt vuxenliv. Socialdemokraterna höjer därför barnbidraget med 200 kronor per barn. Pengar som gör stor skillnad för den som lever på marginalen.

Det är den första höjningen på 12 år. Under alliansen tid vid makten höjdes inte barnbidraget en enda gång.

Annons

Barn som växer upp i hushåll med ensamstående mödrar riskerar en extra tuff ekonomisk utsatthet, en höjning av barnbidraget innebära en stor skillnad. Ensamstående kvinnor med barn har ca 33% lägre disponibel inkomst än sammanboende med barn enligt SCB. Oavsett om du är ensamstående eller ej, så är det inte gratis att vara förälder.

Idag är utgifterna många och det kostar helt enkelt ganska mycket att ha barn, och även om barnbidraget inte täcker upp alla kostnader så är höjningen ett viktigt och uppskattat ekonomiskt stöd. I Växjö får 11 010 hushåll ta del av det höjda barnbidraget. Denna vecka betalas det höjda barnbidraget ut för första gången, och vi höjer det för att göra Sverige mer jämlikt.

När det går bra för svensk ekonomi, vilket det gör nu, så ska det också märkas av för vanligt folk. Studiebidraget för gymnasieelever höjs samtidigt, för första gången på tio år.För socialdemokraterna är det självklart att prioritera satsningar på bättre välfärd före fler skattesänkningar.

Malin Lauber (S)
Annons
Annons
Annons
Annons