Annons

Sprang fyra maratonlopp i ett svep

Publicerad 25 juli 2016
Foto: Privat
Foto: Privat

I helgen genomfördes "The Gax 100 miles" på Österlen i Skåne. Loppet är ett ultramaraton där löparna ska springa drygt 16 mil. Växjöbon Joacim Martinsson slutade på sjunde plats.

– Det är mycket som kan gå fel när man håller på så länge. På slutet är du så trött att du inte har kontroll över fötterna. Du är rädd att trampa snett, stuka foten eller till och med ramla ihop.

Annons

Det var totalt sex löpare från Växjö som kom till start, men inte lika många fullbordade loppet.

– Två av oss gick i mål. Det var många som hade problem att få i sig vätska och salt, och får du inte i dig det blir du illamående och kan inte heller äta, säger Joacim Martinsson.

Han har sprungit längre lopp tidigare, men då har det handlat om 8-10 mil. De tidigare loppen har lärt honom hur kroppen funkar. Någon genomgång kring närtingsintag och återhämtning kommer inte från arrangörens sida, och enligt Martinsson behövs det inte heller.

– Ingen som ställer upp i den här tävlingen behöver den sortens tips. Det är ingen som får för sig att springa 16 mil utan att vara vältränad. Du springer inte ens ett vanligt maraton otränad, för det kan vara farligt. De som tävlar i det här är mycket medvetna.

De tävlande är inte bara vältränade, utan även väldigt motiverade. Det märktes inte minst under årets lopp, och Joacim Martinsson ger ett bra exempel på vilken sorts vinnarskallar det finns i de här tävlingarna.

– En av de tävlande, David Rydstedt, fick tidigt stora problem med ett knä. De fick tejpa och fixa, och vi andra trodde han skulle bli tvungen att bryta. Men han kom delad etta och slog banrekord.

Jonatan Andersson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons