Annons

Staffan släpper ny bok

Staffan Nilsson är välkänd i Kronoberg. Han driver Galleri Småland i Alvesta men är också den SFI-lärare som arbetat längst i landet. Genom arbetet har han lärt känna många människor, och gjort många grammatikövningar under tiden. Dessa har han nu samlat i boken Svenska med Staffan.
Växjö • Publicerad 24 april 2018
Foto: Nadia Hagberg

Staffan Nilsson har arbetat som SFI-lärare i närmare 50 år, vilket gör honom till den lärare som arbetat längst med SFI i hela landet. Under åren har han skapat en hel del läromaterial som han samlat på hög på sitt kontor.

– Jag hade tänkt slänga högen, men Andrej stoppade mig och sa att: det här gör vi något av.

Annons

Sagt och gjort. Kollegan Andrej Djukic tog sig an Staffans material och samlade det i boken Svenska med Staffan. En lärobok full av grammatikövningar.

– Det har saknats en bok som denna. Den är full av övningar som skrivits i talspråk istället för på formell svenska.

Är det något som efterfrågats?

– Absolut. Många snappar upp ord som exempelvis, stöddig, tjatig eller grym och undrar vad de betyder. Ord som folk använder när de pratar med varandra.

Under de år som Staffan har arbetat som SFI-lärare har han upplevt och träffat massor med folk från flera olika länder. När han började arbeta jobbade han ofta med folk som kom från Öststaterna, senare med Latinamerikaner och nu med många från Arabvärlden.

– Jag träffar så mycket människor och det är väldigt stimulerande. Jag brukar alltid bjuda hem dem till mig någon gång under utbildningen.

Men arbetet är inte alltid helt enkelt.

– Vid något tillfälle började 23 personer bråka i mitt klassrum. Den utlösande faktorn var att någon rökte där inne men det handlade om spänningar sedan tidigare.

Janet Mulatja, Mouaz Alahmed, Nimir Yousif och Bassim Durzi är fyra av Staffans elever på Folkuniversitetet i Växjö.Foto: Nadia Hagberg

Stimulerande är ett ord Staffan ofta återkommer till när han beskriver sitt arbete. Han berättar om möten han minns från sina 49 år som lärare och att han alltid gjort sina övningar och uppgifter till eleverna själv. Planen är nu att fler ska få ta del av dem. Boken Svenska med Staffan ska nämligen lanseras i hela landet.

– Många känner till mig här i Kronoberg, men jag kan tänka mig att många undrar vem Staffan är i andra delar av landet. Så vi har en liten presentation av mig i början. I slutet av boken har vi också gjort en övning där eleven får skriva ett brev till mig med åsikter om boken.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons