Stängt hos studenten

Publicerad 9 juni 2016
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Öster är fortfarande obesegrade efter åtta matcher, och har inte släppt in ett enda mål de fem senaste. Målvaktsposten är alltid den mest utsatta, och även den som hyllas mest när nollorna radar upp sig. Vxonews har träffat Isak Pettersson, succélånet från Halmstad BK, inför den tidiga seriefinalen mot Landskrona på lördag.

En handfull spelare stannar och kör extra efter träning. En av dem är 19-årige Isak Pettersson, målvakten som egentligen hamnat i Växjö av en ren slump. Eller slarv om man så vill. Thomas Askebrand, såväl tränare som sportchef, står vid sidlinjen och spricker upp i ett leende när den unge målvakten kommer på tal.

– Han är värd all beröm. Han är en spelevink, en glädjespridare både på och utanför plan. Vi har en väldigt bra grupp, och Isak har definitivt inte haft några problem att komma in i den.

Det var som bekant pappersstrul som gjorde att Malkolm Nilsson, det första tilltänkta lånet från Halmstad, aldrig blev av. En ny chans kommer när fönstret öppnar på nytt den 15 juli, men frågan är om Nilsson fortfarande är förstavalet för Öster?

– Vi har en färdig plan inför sommaren. Men mycket kan hända än, så det finns ingen idé att börja prata om den planen redan. Klart är i alla fall att varken Malkolm eller Isak är någon ”ko på isen”, säger Askebrand.

Det är en trött men glad Isak Pettersson som bland de allra sista kliver av planen. Han instämmer i vad tränare Askebrand nyss berättat.

– Det är ett väldigt bra gäng, både på och utanför plan. Och jag trivs skitbra i stan! När jag fick veta i våras att jag skulle hit kände jag att jag bara skulle fokusera på att göra mitt allra bästa. Det var en fantastisk möjlighet för mig att få spela på den här nivån.

Att pendla från Halland till Växjö, och dessutom under sista våren i gymnasiet, kanske inte hade passat vilken 19-åring som helst. Men Isak Pettersson ser inga problem med det.

– Hela lösningen kändes bra från början, och ännu bättre nu en bit in på säsongen. Visst har gymnasiestudierna fått stå lite åt sidan, men jag har kört på distans och har dessutom rätt så enkelt för skolan, säger Isak och fortsätter:

– Fredag tar jag studenten och då har jag fått ledigt…

– Men det blir en lugn student, matchen på lördag är värd mer!

Med skorna i ena handen, och ett proppfullt bollnät i den andra, börjar vandringen ner mot klubblokalen och omklädningsrummen. Det kortsiktiga målet är såklart att hjälpa Öster så länge han är kvar, förhoppningsvis hela vägen till Superettan. Men det långsiktiga målet för Isak sträcker sig längre än så.

– Drömmen är att spela för Real Madrid. Det har den varit ända sedan jag var sex år och Roberto Carlos spelade där. Nu var han ju i och för sig inte målvakt, men jag började satsa fullt som målvakt först när jag kom till Halmstad som 16-åring.

Hade han redan spelat i Real Madrid om han varit en renodlad målvakt från start? När Isak resonerar kring det är han inte så säker. Han kommer snarare till en motsatt slutsats.

– Jag tror tvärtom att det har hjälpt mig. Jag får nytta av mina tidiga år som utespelare även som målvakt. Det har gjort mig mer explosiv och teknisk. Egenskaper som jag förlitar mig mycket på nu.

Isak Pettersson har varit given startmålvakt sedan första matchen för Öster tidigare i vår. Med fem raka nollor blir det gärna så. Men kan en sån svit vara en belastning? Kan det bli fokus på fel saker?

– Jag ser den där nollan enbart som något positivt. Sedan vill jag framhålla att det är inte bara är min förtjänst. Vi har ett riktigt bra försvarsspel rakt igenom.

Jonatan Andersson

Foto: Jonatan Andersson
Foto: Jonatan Andersson
Fakta

”Tre snabba till Isak”

Isaksson eller Carlgren att starta i EM?

– Isaksson.

Växjö eller Halmstad?

– Växjö.

Hur går det på lördag?

– Tre poäng!

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.