Annons
Nöje

Star Wars-musik i domkyrkan i Växjö

Publicerad 14 mars 2018
Foto: Andreas Paulsson

May the Force be with you! Organisten Ulla Olsson med rötterna i Kosta gör stor succé med sina kyrkokonserter med Star Wars-musik. I lördags gästade hon Växjö domkyrka och bjöd på mäktiga, storslagna och stämningsladdade tongångar.

– Det här är ett bra sätt att nå ut och få fler att upptäcka orgelmusiken, menar Ulla.

Annons

Växjö

Magazinet träffar Ulla, som både har iklätt sig prinsessan Leias karakteristiska vita dräkt och försett sig med hennes ikoniska frisyr med de stora hårknutarna på var sin sida huvudet. Just prinsessan Leia är Ullas favoritkaraktär i Star Wars-filmerna.

– Hon var den första moderna kvinnliga filmhjälten! Till skillnad från tidigare filmhjältinnor som mest var vackra men passiva kuttersmycken så var Leia både vacker och handlingskraftig.

När första Star Wars-filmen kom 1977 blev Ulla golvad direkt. Filmens myllrande universum med alla dess egenartade människor, robotar och märkliga varelser innebar kärlek vid första ögonkastet.

– Och filmerna blir bara bättre för varje gång man ser dem. Jag gillar alla underbara karaktärer som Han Solo och Chewbacca eller Stormtroopers med sina slamrande dräkter.

Även om den skånska dialekten är påtaglig så är Ulla uppvuxen i Kosta, där hon som barn gick i Lustigkullaskolan. Det var också i Kosta som musikintresset väckte, bland annat genom kantorn Lars Erikssons försorg. Efter högstadiet i Lessebo blev det kyrkomusikerexamen i Malmö och därefter vidare musikaliska äventyr i Köpenhamn och Paris. Idag är hon flitigt anlitad som organist, mestadels i kyrkor men också på stadsfestivaler och filmfestivaler.

– Jag har spelat på många udda platser, bland annat i ett skyltfönster på NK i samband med Göteborgs filmfestival.

Orgelkonserter med musik från tv-spel och filmer har blivit något av Ullas signum. Intresset har formligen exploderat efter att hon börjat framföra konserter med Star Wars-musik.

– Allt började förra året då Sören Gustafsson, organist i Eksjö församling, frågade om jag inte ville göra en hel konsert med Star Wars-musik. Jag tackade ja och testade. Det var kul och responsen blev väldigt positivt, så nu gör jag en turné med Star Wars-temat. Musik och film är ju två av mina största passioner, så att kunna kombinera dessa saker känns fantastiskt!

Linköping domkyrka, Kalmar domkyrka, Jönköping Filmfestival och Stockholm konserthus är några av platserna som står på Ullas program under året. Men redan i lördags kunde Växjöpubliken ta del av Ullas mäktiga och stämningsladdade orgelmusik när hon spelade i Växjö domkyrka i samband med evenemanget Orgeljubel. Den 40 minuter långa konserten innehöll bland annat The Imperial March, Princess Leia's Theme, Cantina Band och Yoda's Theme.

Annons

– Det här är ett bra sätt att nå ut med orgelmusiken till fler människor. Ofta är det ett visst klientel som går på orgelkonserter, men genom den här typen av spelningar breddas publiken och fler upptäcker att orgelmusik kan vara mycket mer än bara psalmer.

Har du planer på att göra fler tema-konserter med musik från andra filmklassiker?

– Ja, absolut. Varför inte? Harry Potter, Indiana Jones och Superman är några tänkbara förslag!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons