Annons

Stigande vattennivå i hela kommunen

Publicerad 29 december 2017
Foto: Matilda Elfgaard

Vi har tidigare skrivit om att det råder klass ett-varning för höga vattenflöden i nästan hela kommunen. I Öja och Gemla har omkring 80 procent av marken drabbats.

– Det är väldigt oroligt. Öja och Gemla ligger lågt och det ser ut som om vattenståndet fortsätter att stiga i alla fall en vecka till, säger Stefan Runesson, lantbrukare och mjölkproducent i Gemla, till Smålandsposten.

Annons

Vattennivån påverkar alla bäckar, åar och sjöar. I Helgasjön rinner det in 34 000 liter per sekund. Det är 4 000 mer än vad som rinner ut.

– Det är ett besvärligt läge vid många platser längs med Helgasjön och Mörrumsån. Och det beräknas bli sämre under de närmaste två veckorna. Vi kan inte hindra att vattennivån i sjön stiger, så vi uppmanar alla att gå ut och kolla sina vallar. Mindre brott går ännu att fixa, men blir det större brott på vallarna, ja, då skiter det sig, säger Andreas Hedrén, sjömiljöansvarig vid Växjö kommun, till Smålandsposten.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons