Annons

Stor löneskillnad mellan könen i regionen

Publicerad 26 juli 2016
Foto: Johan Christensen, Smålandsposten
Foto: Johan Christensen, Smålandsposten

Region Kronobergs lönekartläggning över alla 5700 anställda visar att det i snitt skiljer 6600 kronor i månaden mellan könen, skriver Smålandsposten. Enligt regionen handlar det inte om kön utan att de högre betalda befattningarna domineras av män. Men där arbetena bedöms likvärdiga så som mansdominerade gruppen medicinska ingenjörer och allmänsjuksköterskor, som till 91 procent består av kvinnor, är det stor skillnad i genomsnittslönen.

Nu vill Vårdförbundet att Region Kronoberg ska upprätta en handslingsplan för att skillnaderna i lön ska åtgärdas om det beror på kön i likvärdigt arbete. Regionen hävdar att det är en konsekvens av att det är svårt att rekrytera medicintekniska ingenjörer och att det kräver marknadsmässiga löner eftersom det konkurrerar med den privata marknaden, skriver Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons