Annons

Stort åtal i härvan i Växjö

Publicerad 10 oktober 2017
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Hela nio personer åtalas vid Växjö tingsrätt för grovt häleri och åtta av dem åtalas också för grovt brott mot fiskelagen. De åtalade männen misstänks under juli och augusti i somras ha tjuvfiskat och sedan sålt över tusen kilo kräftor, över tusen kilo gös och över hundra kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. De nio åtalade männen är utländska medborgare i 30-60-års åldern och några av dem har gjort vissa medgivanden.

Försäljningsintäkterna för de sålda varorna har varit totalt över 400 000 kronor, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Fisket ska ha skett nattetid efter att hundratals meter nät och kräftburar placerats i sjöar runt om i södra Sverige.

Annons

– Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet.  Organiserat tjuvfiske är säkerligen vida utbrett i landet eftersom det kan inbringa stora summor pengar, som denna förundersökning påvisar. Utredningen i Växjö visar på ett stort problem med organiserat tjuvfiske i olika insjöar, säger förundersökningsledare assistentåklagare Saramaria Johansosn i ett pressmeddelande.

Trots att åtalet väcks vid Växjö tingsrätt kommer huvudförhandlingen ske i Linköpings tingsrätts lokaler, eftersom tingsrätten i Växjö inte har så pass stora rättssalar sett till antalet åtalade.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons