Annons

Stort evenemang till Växjö

Med ökad tillgänglighet av arkiven via internet och populära tv-program som Allt för Sverige och Vem tror du att du är? så har intresset för släktforskning skjutit i höjden. I början av september är Växjö värd för den årliga nationella släktforskningsmässan i Sverige.
– Totalt blir det runt 80 utställare i Fortnox Arena och vi räknar med över 4000 besökare, berättar Nils-Eric Lövgren och Gert Brushammar i arrangörskommittén.
Växjö • Publicerad 7 april 2018
Foto: Urban Nilsson

Planeringen pågår för fullt inför Släktforskardagarna i Växjö 1-2 september, vilket kommer blir ett av årets större evenemang i staden. Arrangörer är KGF, Kronobergs Genealogiska Förening med sina 1900 medlemmar och Emigrantinstitutets vänner. Intresset för släktforskning har ökat rejält de senaste åren, mycket tack vare att de gamla kyrkböckerna och domböckerna digitaliserats och tillgängliggjorts på Internet.

– I Arkiv Digital finns exempelvis idag 75 miljoner bilder, säger Nils Eric, som är sekreterare i KGF.

Annons

Med kyrkböckerna kan man söka sig tillbaka till 1700-talet. Men det allra senaste inom släktforskning är DNA-analyser.

– Då kan man ta sig tusentals år tillbaka i tiden och undersöka varifrån i världen man härstammar. Jag har till exempel fått veta att mina genetiska spår leder till inre Asien, berättar Nils-Eric.

En annan starkt bidragande orsak till lyftet för släktforskningen är populära tv-program som Allt för Sverige och Vem tror du att du är? Ted Rosvall som står bakom det sistnämnda programmet är för övrigt en av föreläsarna på Släktforskardagarna i Växjö. Mässan, som kommer äga rum på Fortnox Arena, kommer ha många spännande föreläsare och cirka 80 utställare. Arrangörerna räknar med mellan 4000 och 5000 besökare från när och fjärran.

– Huvudtemat är Migration, något som passar väldigt bra här i Växjö med vår starka koppling till utvandringen till Amerika på 1800-talet, säger Gert Brushammar som representerar Emigrantinstitutets vänner.

Gert är rutinerad släktforskare och har hittat en hel del godbitar i sitt sökande.

– Ja, jag har lyckats ta mig tillbaka till 1400-talet, bland släktingarna då har jag bland annat hittat en schweizisk poet och en skotsk riddare.

Hängivna släktforskare! I september kommer Växjö vara värd för en släktforskningsmässa som beräknas locka cirka 4000-5000 besökare, berättar Nils-Eric Lövgren och Gert Brushammar, som båda sitter i arrangörskommittén.
Hängivna släktforskare! I september kommer Växjö vara värd för en släktforskningsmässa som beräknas locka cirka 4000-5000 besökare, berättar Nils-Eric Lövgren och Gert Brushammar, som båda sitter i arrangörskommittén.Foto: David Färdigh
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons