Annons

Studentrösten kommer vara fortsatt stark

Publicerad 20 april 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Ida Eriksson från MUF Kronoberg skriver i sin artikel i VXONews torsdagen den 15/4 att studentkåren Linnéstudenterna "inte förmår att vara studenternas röst" efter ett lågt valdeltagande i årets kårval och ifrågasätter vad vi gör. Jag vill besvara Erikssons inlägg och nyansera bilden av vad studentkåren Linnéstudenterna gör!

I år testades en ny digital metod för att kunna rösta i kårvalet, vilket gör systemet mer rättssäkert. Vi är medvetna om att införandet av det nya systemet kan ha påverkat valdeltagandet och Linnéstudenterna är nu i en utvärderingsprocess för kårvalet som helhet, för att få fler medlemmar att rösta och engagera sig inför nästa kårval.

Annons

För studentrösten kommer vara fortsatt stark vid Linnéuniversitetet! Det är jag som studentpolitiker och mina kollegor övertygade om. Men Eriksson har rätt: Det är dags nu! Vi ska visa att vi är en enad studentfront. Våra medlemmar är ett otroligt viktigt kugghjul i organisationen, rentav är medlemmarna studentkåren. Möjligheterna att påverka och förbättra både utbildning och studiesocialt som medlem är många, men vi behöver bli fler för att kunna göra allt vi vill! Vad vi vill som en enad studentfront bestämmer våra medlemmar! Nästa möte äger rum den 25 maj kl. 17.00. Välkommen Eriksson, vi behöver dig och flera röster!

Vad gör då Linnéstudenterna? De tre exemplen som Eriksson listar i sin artikel var följande:

1. "De motsätter sig att man säljer gamla studentbostäder."

Jodå, vi har varit kritiska mot försäljningen av studentlägenheter framförallt då det funnits en oro att de kanske inte förblir studentlägenheter på lång sikt. Kommunfullmäktige har tagit beslutet att sälja, och Linnéstudenterna kommer fortsättningsvis följa försäljningen och påverka så det blir så bra som möjligt, både de studenter som bor i lägenheterna nu men även framtida studenter.

2. "De är en starkt bidragande faktor till de höga hyrorna på de nya studentbostäderna."

Förhandlingarna med Växjöbostäder har inte lett till att hyrorna på de nya studentlägenheterna har höjts. Hyresgästföreningen (där studenterna har representerats av oss) godkände inte de höga hyrorna då det inte fanns några garantier för att hyrorna skulle sänkas, som vi alla ville med investeringsstödet, eftersom det inte är säkert att lägenheterna skulle klara av kraven. När vi och Hyresgästföreningen bad att få invänta dessa krav vägrade Växjöbostäder.

3. "De delar ut kaffe på torsdagar."

Japp, det stämmer! Inget går upp emot när man som studentpolitiker får träffa medlemmarna och diskutera frågor som är viktiga för dem! På så sätt kan vi också upptäcka vilka frågor som medlemmarna önskar att vi ska driva. För det är ju våra frivilliga medlemmar (kårobligatoriet togs bort 2010) som bestämmer vilka frågor som är viktiga.

Listan kan göras lång på vad vi gör som påverkar utbildning och studietid. Vi är bland annat med i arbetsgruppen för införandet av anonyma tentor, deltar i ett projekt kallat "Bästa Festen", som fokuserar på att skapa en smartare och inkluderande festkultur. Vi matchar internationella studenter med vänfamiljer, stöttar studenter/doktorander genom våra ombud och studentföreningar med utbildningar, träffar och föreningstekniska frågor och mycket mer!

Vi lovar att jobba på att förtydliga vårt arbete, Eriksson. Följ våra kommunikationskanaler! Kom och hälsa på, delta på medlemsmötena, eller ännu bättre - sök en post i fyllnadsvalet!

Annons

Till sist vill jag avsluta med några av Linnéstudenternas ledord; "Vi ses", "Vi påverkar" och "Vi bryr oss". Berätta för oss vad ni tycker så lyssnar vi!

Patrik Henriksson, utbildningsbevakare Studentkåren Linnéstudenterna

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons