Svårt att hitta rätt personer - trots fler i arbete

Publicerad 8 juni 2016
Foto: Lars-Göran Rydqvist, Smålandsposten
Foto: Lars-Göran Rydqvist, Smålandsposten

Fler och fler får jobb i Kronobergs län, det visar en ny undersökning från Arbetsförmedlingen. Fram till år 2017 räknar man med att sysselsättningen har ökat med 1 700 personer.

Att fler och fler nyanlända kommer in på arbetsmarknaden ses som positivt. Antalet svenskfödda minskar och antalet äldre som lämnar arbetsmarknaden ökar. Men trots det upplever många arbetsgivare i länet att de har svårt att hitta rätt kompetens till arbetena de har att erbjuda. Det råder helt enkelt en kompetensbrist.

… Det är den utrikes födda delen av befolkningen som kommer att stå för både befolkningstillväxt och arbetskraftsökning framöver. Nu krävs ett utökat samarbete mellan arbetsförmedling, näringsliv, kommun och region för att lösa de stora utmaningar vi står inför, säger Daniel Warelius, arbetsförmedlingschef i Växjö i ett pressmeddelande.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.