Annons

Sveriges bästa frisör kan bli världens bästa

Publicerad 30 mars 2016
Fiorella Geraci från Alvesta är Sveriges bästa frisör. Foto: Revlon
Fiorella Geraci från Alvesta är Sveriges bästa frisör. Foto: Revlon

En gång om året hålls en nationell tävling där Sveriges bästa frisör koras. Fiorella Geraci från Alvesta har vunnit och gått vidare till den internationella tävlingen i Paris - för tredje gången. Dit kommer ungefär 4 500 frisörer från hela världen för att titta på de 50 tävlande som kämpar om de sju finalistplatserna och den åtråvärda vinsten som världens bästa frisör.

– Det är väldigt svårt att vinna hela tävlingen eftersom det är extremt hög nivå på bidragen. Jag är jättenöjd med att ha kommit såhär långt, säger Fiorella Geraci.

Annons

Den internationella tävlingen hålls i Paris den 17 april. Dit åker Fiorella tillsammans med personalen på sin nya salong, som öppnar upp dörrarna i Bländapassagen på fredag.

– Till tävlingen skickar man in tre stycken bidrag, en kommersiell, en konstnärlig och en modebild. Man har en och samma modell på alla bilderna. En nationell jury bedömer enskilt de bilder som kommit in och väljer ut en vinnare som ska representera Sverige, säger Fiorella Geraci.

Juryn sätter betyg på bidragens kreativitet, tekniken, konceptet och känslan de får av frisyrerna frisören har skapat.

Fiorella har vunnit den svenska uttagningen av årets frisör två gånger tidigare, år 2013 och 2014. Förra året valde hon att inte tävla, men blev sugen på det i år igen. Hela processen tar väldigt lång tid och hon arbetar inte ensam. Fiorella planerar och testar sig fram. Modellen måsta ha rätt sorts hår och allt hår måste vara äkta då de inte får använda sig av löshår. Rätt kläder ska väljas ut, modellens ska sminkas och en fotograf tar bilderna.

– Jag börjar jobba med det ett halvår innan, testar mig fram och övar jättemycket. Jag måste göra samma frisyr minst 20 gånger innan jag känner mig nöjd, säger hon.

Fiorella vill skapa helt nya kreationer som ingen tidigare har sett och hon vill inte att tävlingsbidragen ska påminna om någonting annat. Hon tror att det är en av anledningarna till varför hon är den enda i Sverige som vunnit Årets frisör tre gånger. Inspirationen hämtar hon överallt.

– Ser jag någonting jag tycker är vackert händer det något i hjärnan och så är det bara att köra på, säger Fiorella Geraci.

Charlotte Stjernkvist

Foto: Martina Wärenfeldt
Foto: Martina Wärenfeldt
Foto: Martina Wärenfeldt
Foto: Martina Wärenfeldt
Foto: Martina Wärenfeldt
Foto: Martina Wärenfeldt
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons