Annons

Syskonkärlek på Skåres konditori

Ju fler syskon, desto bättre och roligare café! Så resonerade Linnéa Rosenqvist när hon tillsammans med syskonen Emma, Victor och Elvira tog över anrika Skåres Konditori & Café i höstas.
– Vi är väldigt tighta ihop och har alltid pratat om att göra något stort tillsammans.
Växjö • Publicerad 21 april 2018
Foto: Nadia Hagberg

Sedan övertagandet av Skåres den första september har det varit ett intensivt tempo och bråda dagar för syskonen Rosenqvist och deras föräldrar Helen och Per-Ove. Men just den här kvällen när Magazinet kommer på besök så har de tagit en liten paus för att summera och reflektera över sina första åtta månader som caféägare.

– Att driva ett café är en livsstil. Mycket arbete men väldigt kul, konstaterar Linnéa.

Annons

När är det som roligast?

– Då det är många bollar i luften! Det ska vara ett högt tempo men ändå under kontrollerade former. Exempelvis som nu under Matnatten när vi hade 400 gäster och allt flöt på bra.

Linnéa är bagaren och the Big Boss i syskonskaran, åtminstone enligt de övriga syskonen. Det är också Linnéa som redan från barndomen hade siktet inställd på att bli bagare och konditor. Efter avslutad utbildning började hon på Skåres för sju år sedan, först som praktikant och sedan som anställd. I caféet trivdes hon så bra att hon så smått började fundera på att ta över och driva verksamheten i egen regi.

– Men Linnéa är en försiktig general så hon vågade inte ställa frågan till ägarna Annika Möllerberg och Anders Petersson utan istället kom hon hem till oss för att höra vad vi tyckte, berättar Per-Ove.

Och vad blev ditt råd?

– Jag pushade och uppmuntrade Linnéa. Mitt råd blev, fråga!!

Sagt och gjort. Linnéa tog mod till sig och frågade. I ett första skede blev det nej, men ett halvår senare återkom Annika och Anders med ett nytt besked. Rörelsen var till salu. Linnéa slog till men ville även ha med Emma, Victor och Elvira på resan.

– Det var självklart. Vi syskon är väldigt tighta ihop och har ofta pratat om att göra något stort tillsammans. Nu fick vi chansen!

Att driva affärsverksamhet tillsammans med sina syskon kan innebära en risk för att det ska uppstå konflikter, ni kände ingen rädsla för att det gemensamma företagandet skulle splittra den starka samhörigheten?

– Nej, den oron har vi aldrig känt. När omgivningen och våra vänner fick veta våra planer sa de, är det några syskon som kan göra en sådan sak så är det ni!

Annons

Pappa Per-Ove har drivit företag i större delen av sitt liv och bidrar med värdefull erfarenhet. Han och Victor har hand om det administrativa i företaget, vilket inkluderar sådant som fakturering och leverantörsavtal. Linnéa, Emma och Elvira sköter den dagliga driften av caféet tillsammans.

– Under tiden som vi jobbar diskuterar vi allt från schemaläggning till om vi ska ta med några nya kakor på menyn. Visst händer det att vi har några mindre duster, men vi är alltid vänner när arbetsdagen är slut. Sen har vi vår duktiga bagare och övrig personal som alltid ställer upp på ett fantastiskt sätt!

När syskonen ska beskriva varandras egenskaper så visar det sig att de tillsammans utgör en kombination av god social förmåga, framåtanda och ansvarstagande. Linnéa är den som vill ha kontroll på läget med betoning på ordning och reda. Emma är den spontana, nästan vimsiga och übersociala tjejen som vill tuta och köra. Elvira är arbetsmyran med skinn på näsan som ser till att saker blir gjorde. Victor står för trygghet och omtanke, som en storebror även om han inte är äldst i syskonskaran.

– Den här mixen av egenskaper gör att de kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt, menar Per-Ove och Helen.

Foto: Nadia Hagberg

Skåres är ett anrikt café och det arvet vill syskonen Rosenqvist fortsätta förvalta, samtidigt som de förstås även vill sätta sin egen prägel på stället.

– Vi ändrar inte på det vinnande konceptet utan är måna om att behålla den speciella stilen och stämningen. På Skåres ska vara en plats där man träffas och trivs. Men självklart vill vi hänga med i tiden och har infört en del nyheter, bland annat har vi kompletterat det traditionella utbudet med vegetariska alternativ, berättar syskonen.

Kundkretsen består av såväl gammal som ung.

– Vi har våra härliga gamla stamkunder men antalet ungdomar har också ökat. Linnéa är väldigt duktiga på sociala medier, så det är nog en bidragande orsak till allt fler unga har hittat hit.

Men Skåres är inte den enda verksamheten som drivs i syskonen Rosenqvists regi. Med start den första maj gör de sin första säsong som arrendatorer av Ryttmästaregården vid Kronobergs slottsruin. Hela syskonskaran är involverad även om det blir mamma Helen som får huvudansvaret och därmed blir The Big Boss i den historiska slottsmiljön.

– Det är en fantastisk plats och ett välbesökt turistmål, så det blir en rolig och spännande utmaning för oss alla!

Foto: Nadia Hagberg
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons