Annons
Nöje

Tio tips från trädgårdsexperten

Publicerad 29 mars 2017
Bild från Skillnadens trädgård. Foto: Maria Fors Östberg
Bild från Skillnadens trädgård. Foto: Maria Fors Östberg

Sara Bäckmo driver nordens största trädgårdsblogg, Skillnadens Trädgård, vilken även översätts till norska.

– Jag tror att många har blivit inspirerade av min odling för att den inte är någon vacker visningsträdgård. Trädgården är lerig och skitig och barnens leksaker kan hittas lite överallt men den sprider stor glädje. Min trädgård tror jag upplevs som nära och genomförbar i kombination med jobb, barn och det vanliga vardagspusslet. Min trädgård är levande och åstadkommer, berättar hon.

Annons

450 kvadratmeter används till grönsaksodling hemma hos Sara Bäckmo i byn Bökebacken mellan Kalvsvik och Vederslöv. Här bor hon med sin man Philip och barnen Otto, Viggo, Alba och Loa.

– Jag har mer eller mindre odlat hela livet men just denna trädgård påbörjade jag 2011. Från början var trädgården 350 kvadratmeter men har blivit större med tiden då jag lärt mig nytt och fortsatt utforska berättar hon.

Sara Bäckmo är även aktuell med boken ”Skillnadens trädgård - ett ekologiskt trädgårdsskafferi” och släpper sin andra bok ”Skillnadens skörd” i augusti.

Här ger hon sina bästa tips för att vi ska lyckas med odlingen:

1. Odla i land i stället för i pallkragar

Generellt så köper många pallkragar men det gör odlingen mer omständig än vad den behöver vara. Odling i pallkragar kräver noggrann vattning och gödsling då pallkragen torkar ut jorden. Det är lättare för grönsakerna att hitta fukt i backen och det är lättare att gödsla.

– Jag själv tycker det är lättare att odla i land istället för i pallkragar. Det finns mycket pekpinnar men detta sätt att odla är mer förlåtande och harmoniskt. Odling i land förenklar vilket gör att du hinner med att ta hand om den.

2. Våga satsa

Första året bör du räkna med att cirka 25-50 procent av odlingen misslyckas. Börjar du i lite större skala så märks inte misstagen lika mycket och det blir roligare att fortsätta. Du kommer ändå få en rejäl skörd vilket gör att du inte kan ignorera vad du fått ut av trädgården.

– En del har en tanke om att skapa en köksträdgård och sätter upp 4 pallkragar och har höga förväntningar som ofta går i kras. Ska du odla så är det viktigt att våga satsa på lite större omfattning rekommenderar Sara Bäckmo.

Annons

3. Vänta inte för länge

Viktigaste och största felet många gör är att de väntar för länge med att komma igång med odlingen. De läser på och gör odlingen för komplicerad.

– Odling behöver inte vara perfekt från början. Många saker misslyckas du med men har tid att göra om. Genom att börja i god tid på året får du möjlighet att lära dig av dina erfarenheter och prova igen.

4. Odla det du vill äta

Många tänker att det rätta är att börja med grönsaker som är enkla. Men alla grönsaker har egenskaper som gör att de både är svåra och lätta. Börja med ett fåtal grönsaker och ta reda på hur de vill ha det. Sen finns det klart nivåer på hur lätta och svåra grönsaker kan vara att odla. De grönsaker som kan sås direkt i landet är enklare.

– Odla det du tycker om att äta och som du vet att familjen kommer ha användning för. Köp en påse med frön, så och se vad som händer uppmanar hon.

5. Odla i den mängd du behöver

Ofta kan det vara svårt att hitta användning för det som odlats upp och mycket av odlingen blir försakad.

Sara Bäckmo berättar hur odlingen kommer till bästa möjliga användning:

– Odla inte med alla salladsfrön på en gång utan så istället 4-5 gånger per år. På detta sätt får du ett jämt inflöde. Hemma hos mig har jag planerat odlingen efter åtgång vilket gör att vi äter upp allt. Vissa saker lagrar jag men planerar mer utifrån det vi tänkt äta här och nu.

Annons

6. Gödsla – men gör det enkelt för dig

Det är svårt att gödsla för mycket men vanligt att gödsla för lite. Antingen kan du gräva ner gödningen under jorden eller kan du täckodla.

Sara Bäckmo har valt ett smidigt alternativ:

– Jag själv täckodlar med hjälp av organiskt material som min trädgård producerar. Materialet består av gräsklipp, löv, kompostmaterial och liknande. Detta lägger jag direkt på jorden och har därför ingen kompost. Trädgården fungerar som ett eget kretslopp och hela min stora odling går runt på eget organiskt material.

Fördelen med täckodling är att du inte behöver lägga tid och energi på att gräva ner gödsel. I stället lägger du allt organiskt material på jorden som ett täcke. Det i sin tur lockar maskar som förökar sig i mängder på grund av att de får så mycket mat. På 1 kvadratmeter ur en täckt yta finns cirka 500-1000 maskar. Varje mask bajsar ungefär 1 gram per dygn rakt ner i odlingsbädden, sköter gödslingen och luftar jorden åt dig. Du kommer inte behöva köpa gödsel då maskarna gör jobbet åt dig.

7. Odla i både skugga och sol

Grönsaker tycker om sol men en del ger även bra skörd i skugga. Bladgrönsaker funkar fint i skugga då blasten växer mycket, sökandes efter solen. Exempelvis ger även potatis bra skörd odlad i skugga. Blasten blir däremot väldigt hög.

– Vill du istället få fruktgrönsaker så behöver de värme och sol. Exempel på solkrävande fruktgrönsaker är tomater, gurka och paprika.

8. Odla smart under året

Många väntar in tills marken är frostfri och har torkat upp. Men en del grönsaker kan sås redan nu.

Annons

– Har du ett växthus så passa på att använda det under hela året. Skörda tidigt och få flera skördar på samma yta. Du kan även så och få skördar sent på hösten och vissa plantor kan till och med växa i växthuset under vintern.

9. Förvänta dig skadedjur

Du kan med framgång använda olika medel och metoder för att få bort skadedjur som sniglar och liknande. Exempelvis finns pellets, nematoder, som sprider sig mellan sniglarna när de äter på varandra.

– Jag använder kravmärkta preparat men det viktigaste är att använda det på ett smart sätt så att de döda sniglarna sprider det vidare till de andra levande individerna. Det är däremot viktigt att komma ihåg att det går att odla mycket trots sniglar och andra skadedjur. Odla mer än vad du behöver och räkna med ett visst svinn då det är svårt att få bort skadedjur tipsar hon.

10. Anpassa måltiderna efter säsong

Vi är vana att alltid ha tillgång till olika sorters råvaror oberoende säsong när vi handlar i butik.

Sara Bäckmo lever efter trädgårdens och årstidernas förutsättningar:

– Jag kallar min odling för ett trädgårdsskafferi och har då i tanken att använda upp det som odlas och inte spara. Jag odlar för att äta här och nu vilket gör att vi i min familj äter de råvaror som hör till säsongen. Under våren äter vi till exempel mycket spenat, vårlök och rabarber sen förändras mathållningen under året.

Charlotte Uleskog

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons