Annons

Tre av fyra poliser vill byta yrke

Publicerad 18 maj 2016
Foto: Johan Christensen
Foto: Johan Christensen

Nästan tre av fyra poliser i region syd funderar på att lämna polisyrket. 74 procent av poliserna har under det senaste halvåret antingen aktivt sökt nya jobb eller funderat på att sluta. Det visar en medlemsundersökning som Novus har gjort på uppdrag av Polisförbundet.

– Polisen måste få möjlighet att utvecklas som poliser, när arbetsbelastningen ökar samtidigt som löneutvecklingen bromsat, ser många ingen annan möjlighet än att lämna polisyrket och polisbristen blir nu alltmer uppenbar, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, i ett pressmeddelande.

Annons

De främsta skälen till att många vill lämna yrket uppges vara dålig lön, otydligt ledarskap och beslutsvägar. Mest missnöjda med lönen är personer under 40 år, småbarnsföräldrar och poliser som tjänar under 27 000 kronor.

– Missnöjet bland unga nyutbildade poliser är särskilt bekymmersamt. Nu behövs kraftfulla insatser, i form av bättre löneutveckling, en rimligare arbetsbelastning och en tydligare polisorganisation. Risken är annars att ingen vill bli polis längre, säger Lena Nitz.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons