Annons

Två månader till en ny hockeysäsong

Publicerad 14 juni 2017
Foto: Smålandsposten
Foto: Smålandsposten

Pittsburgh Penguins försvarade sin Stanley cup-titel. Nu är hockeysäsongen 2016/17 definitivt över, men den som längtar behöver bara vänta två månader på en ny säsong.

Långt inne i en ny säsong är redan spelare och ledare i Växjö Lakers och Tingsryds AIF. Henrik Evertsson har fortfarande ett par viktiga pusselbitar att lägga innan truppen är klar. En lyckad säsong skapar stort intresse för klubbens spelare och sedan förlusten i kvartsfinalen har Calle Rosén, Philip Holm och Emil Pettersson skrivit NHL-kontrakt. Samtidigt flyttar Dennis Everberg och Olli Palola för spel i KHL.

Annons

Växjö Lakers saknade fysik och kanske även lite karaktär i förra säsongens lagbygge. Det saknas inte i bygget inför hösten. Viktor Fasth, Daniel Rahimi och Martin Lundberg kommer att ta plats i gruppen, både på och vid sidan av isen. Alla tre kommer att göra stor nytta på matcher och träningar. På listan över nyförvärv finns också Elias Pettersson som kommer att gå tidigt i NHL-draften i sommar, Andrew Calof som kanske kan få ett lyft i ny omgivning och spännande backar som Peter Andersson och Joel Persson.

En toppback och en stjärncenter ska in i truppen innan dörrarna stängs. Henrik Evertsson lär hitta spännande namn till de tomma platserna, men redan innan de är på plats ser lagbygget mycket spännande ut. Medelåldern i truppen är under 25 år, men här finns ändå erfarna spelare som testat både NHL- och VM-spel.

Fem spelare i truppen har ännu inte firat sin 20-årsdag. J20-lagets fantastiska säsong visar att Växjö Lakers är på rätt väg med sin talangutveckling. Linus Högberg fick testa SHL-hockey på riktigt redan förra säsongen. Det ska bli mycket intressant att se Nils Carnbäck, Jonas Røndbjerg, Ludwig Wistén och förstås även Elias Pettersson med ännu en sommars muskelbyggande under skydden.

Någon av de nämnda unga spelarna kanske också kommer att tillbringa en del av kommande säsong i Ljungby Arena. Växjö Lakers kommer att samarbeta med Troja/Ljungby och i mina ögon är det en lysande lösning, främst för Växjö Lakers. Vissa talanger utvecklas bäst genom att matchas i SHL. Andra kanske behöver ytterligare en säsong i J20-hockeyn. Och nu finns också chansen att ge viktig seniorerfarenhet i hockeyallsvenskan.

För Trojas del är jag lite mer osäker. Det beror helt på hur man har tänkt använda spelarna från Växjö Lakers. Jag tycker att det allsvenska bygget hittills saknar lite spets och jag är osäker på om Växjö Lakers-lån räcker för att undvika bottenstrid i hockeyallsvenskan. Nyförvärv som Jonathan Johnsson och Jesper Thörnberg håller bra på allsvensk nivå, men jag är osäker på om det räcker för att höja laget till allsvensk nivå.

Tingsryds AIF väljer en annan väg. Det kan visserligen bli aktuellt med något lån från HV71, men i övrigt är samtliga spelare kontrakterade för hela säsongen. Precis som förra sommaren har det varit mycket in och mycket ut. Magnus Sundquist har velat få in karaktär i gruppen och på pappret ser det spännande ut.

Niklas Rubin var en av allsvenskans bästa målvakter redan förra säsongen. Det blir en helt ny centeruppställning och Mikael Frycklund och Mats Frøshaug levererade fint redan förra säsongen. Det lilla frågetecknet finns på backsidan. Här saknas fortfarande ett riktigt vasst namn i powerplay, men samtidigt finns det fortfarande tid att göra fynd. Mycket kan fortfarande hända.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons