Annons

Unikt samarbete i Växjö

Växjö • Publicerad 14 maj 2018
Foto: David Elg

Under måndagen var det premiär för den nya flyglinjen mellan Växjö Småland Airport och Schiphol i Amsterdam. Flygplanen på sträckan tankas med biobränsle.

I samband med det släpptes också en stor, grön nyhet. Flygbolaget KLM, som ska trafikera linjen, har skrivit en avsiktsförklaring tillsammans med Södra, Växjö kommun, SkyNRG, Växjö Småland Airport, Fores och Luleå Tekniska Universitet.

Annons

Det gäller en förstudie om biojetbränsleproduktion i Småland med förhoppning att det blir det första steget mot att Sverige blir självförsörjande av biojetbränsle. Marknaden för biojetbränsle är underutvecklad och drivmedlet är uppemot tre gånger dyrare än fossilt bränsle.

– KLM är stolta över att kunna erbjuda Sveriges över tid mest hållbara flygrutt ut i Europa. Vi är tacksamma över att de lokala parterna vill vara med och bidra till det, säger Paul Terstegge, Nordenchef Air France och KLM, i ett pressmeddelande.

Södra blir dessutom, som första svenska företag, samarbetspartner i KLM:s Corporate Biofuel Program, där Växjöbolaget bidrar med ekonomiska medel för inköp av biojetbränsle som motsvarar de anställdas resande.

– Flygtrafiken står för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid. Vi tar nu två viktiga steg framåt för att skapa hållbara alternativ till det fossila flygbränslet. I dag är utbudet av biobränsle alltför lågt, och det vill vi förändra, säger Maria Baldin, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Södra, i pressmeddelandet.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons