Annons

Utan granskning ingen arenastad

Publicerad 13 mars 2017
Foto: LINDA HIMSEL
Foto: LINDA HIMSEL

Anders Öman har twittrat av lycka för att Smålandspostens reporter Johan Kristensson valt att sluta. På Donald Trump-vis kallade han honom för en representant för fake-news. På nästa rad undrade han om det inte är dags även för Johan Persson, Kristenssons chef, att också sluta. Det skulle göra honom glad och samtidigt kastade han in hotet att han därmed skulle slippa flytta sin verksamhet till Stockholm. Allt för att man i kommunhuset skulle kissa på sig av skräck. Han fick så klart ”likes” för detta, de flesta från människor med en Lakerssymbol på sitt konto. Men mycket är viktigare än ett hockeylag som blir svenska mästare.

Utan granskning hade Anders Öman inte haft någon sandlåda att leka i. Utan Smålandspostens redaktion hade det inte funnits någon kommunal mark kring Arenastaden att göra sig rik på. Utan granskande journalister från Smålandsposten hade markområdet Arenastaden hamnat i händerna på rufflare och bedragare. Sådant gör granskande journalistik större än Anders Öman.

Annons

Johan Persson som nu på nordkoreanskt sätt får schavottera, startade granskningen. Han skrev i en krönika 2004 att det är mer troligt att Tomten finns än att den presenterade satsningen på Vision Värendsvallen var seriös. Det ledde till en granskning av Smålandspostens reportrar Robert Owen, Annica Jönsson, Bosse Vikingson och Kenneth Gehrman som avslöjade att bakom övertagande av Värendsvallen låg ”brevlådeföretag” med sin bas i en liten sylta på Manhattan i New York. Allt för att blåsa Växjö kommun, och det har våra politiker i efterhand erkänt och till och med tackat redaktionen för. Med all rätt har jobbet fått pris inom journalistik.

Så, Anders Öman, innan du kastar mer "twittergrus” med din lilla plastspade, och innan dina lärjungar med sina orange-blå kepsar ger dig nya ”likes”, kliv ner från dina höga hästar. Sandlådan du sitter i räddades av granskande journalister. De har inget emot entreprenörer som dig och inget emot ett hockeylag som blivit bäst i Sverige. De gör bara sitt jobb, de granskar sådana som dig, andra företagare och politiker. Ibland räddar de dessutom era ansikten. Det ligger lika mycket i blodet som entreprenörsskap. Vilka samhället tjänar mest på behöver vi inte spekulera kring. Om du inte tål att bli granskad i Växjö får du nog flytta din verksamhet. Redaktionerna i Stockholm har inte mindre resurser än i Växjö. I Pyongyang däremot har de inga.

Anders Öman har fått möjlighet att bemöta krönikan skriven av Elisabeth Anderberg, men har valt att avstå.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons