Var finns jämställdheten när det gäller säkerhet?

Publicerad 1 augusti 2016
Foto: Linda Himsel
Foto: Linda Himsel

En kvinna blev sexuellt trakasserad under lördagen...det har skett ett överfall på en kvinna i Växjö...inatt blev en ung kvinna rånad...en äldre kvinna blev under gårdagen rånad i Växjö...alla meningar är från nyheter de två senaste veckorna. Och det har varit flera.

Avpixlat och andra sanningssägare vill gärna förklara problemen med att det handlar om invandrande personers kultur. (och ja jag vet, bara för att jag skriver avpixlat så kommer jag att få en mängd hotmejl, bajs på min dörr och bli spottad på när jag går ut. Men bring it on. Det stärker endast min tes)

För faktum är detta att enligt brottsförebyggande rådet, BRÅ, så sker fortfarande de flesta misshandel ute på gatan mellan män i samband med krogen. Oftast handlar det om svenska män, vilket det har gjort under många, många år. Och nu pratar jag bara om den misshandel som sker ute på gatan. Annars är det övervägande kvinnor som blir utsatta i sina hem.

Men eftersom jag själv suttit som nyhetsproducent och nyhetsreporter så vet jag att man sällan tar upp den allra vanligaste misshandel som sker ute på kvällarna under helgerna. Den mellan män.

En gång valde jag att fördjupa mig i en liten notis som Smålandsposten skrev. Jag kommer inte ihåg exakt hur notisen löd, men det handlade om en man som blivit nedslagen utanför en bar i Växjö och polisen sökte vittnen.

Jag åkte tillsammans med en kollega ner till Lunds lasarett för att få veta hur mannen, som var en tvåbarnspappa vars fru suttit vid hans sidan under flera veckors av medvetslösenhet, hade blivit vårdad. En helt vanlig kille som blivit offer för någon som bara ville slåss.

Den händelsen fick mig att fundera väldigt mycket. Både som mamma till söner och som medmänniska.

Vi gör så många samhällsinsatser såsom Vuxna på stan. Jag har själv gått flera sådana rundor via diverse idrottsföreningar. Vi går på stan, utanför ungdomsdiskotek och så vidare. Men vi finns inte utanför klubbarna vid stängningsdags för männen då de går hem.

Vi har tjejtaxi för billigare priser och vi erbjuder kvinnor följe hem för deras säkerhet. Men var finns stödet för dem som råkar mest illa ut på nätter - de unga männen?

Det är fantastiskt att vi stödjer kvinnor, men faktum är att trots att det är våldtäkter som det rapporteras mest av i media efter en helg så är det misshandel mellan män som det sker mest av. Är det något vi bara ska acceptera? Var finns telefonnummer för män att ringa då de inte vill gå hem själva under natten? Och finns det män som skulle ringa dessa nummer?

Jag menar inte att vi inte ska fortsätta med hjälpen eller stödet för kvinnor när de är ute och ska kunna ta sig hem på säkert sätt. Men hur kommer det sig att vi inte för länge sedan satte in samhällsinsatser för männen då de går hem från krogen? De som är de mest utsatta?

Det kan väl ändå inte handla om att de blir utsatta av samma kön? För det är så det är, män slår oftast män. I alla fall om man ska tro anmälningar och domar.

Tänk om vi tillsammans skulle göra en samhällstjänst och be frivilliga att följa en man hem. Eller att be frivilliga att stå utanför klubbar vid stängningsdags för att vara en nykter vuxen på stan. Tänk om vi skulle berätta för alla män där ute att ni är de mest utsatta för brott, skulle de be om hjälp? Jag hoppas verkligen det. För inte kan det vara ett värre brott då en kvinna blir utsatt för något än då en man blir det.

Min mamma är 70 plus och en mycket aktiv sådan. Men trots att hon i alla år arbetat med de värsta av de värsta i samhället så har även hon påverkats av medias rapportering av hur farligt det är att tillbringa tid i Växjö nattetid. Hon har dock hittat en alldeles egen strategi för att klara sig hem helskinnad om nätterna. Hon väljer att gå i alla vattenspridare hon hittar eftersom det kan ju inte finnas någon annan som vill bli blöt. Därefter tänker hon att det finns väl ingen som vill göra någon illa som de tycker om, därför talar hon vänligt och ger komplimanger till alla hon möter på sin väg hem. Allt för säkerheten skull. Och det har funkat hittills. Jag ser henne framför mig, genomvåt och sprider komplimanger till alla hon möter....tro fan att ingen gör något mot henne.

Men hur skulle det funka för en ung man till en annan man? Låt oss bli jämställda även när det gäller säkerhet. Eller vad tycker du?

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.