Annons

Varbergs beslut om väskstatyn

Publicerad 27 april 2016
Foto: URBAN NILSSON, SMÅLANDSPOSTEN
Foto: URBAN NILSSON, SMÅLANDSPOSTEN

Förra året sålde Växjökonstnären Susanna Arwin den kända skulpturen "Med handväskan som vapen" till Varbergsprofilen Lasse Diding. Han valde i sin tur att skänka statyn till Varbergs kommun. Men under onsdagen beslutade kultur- och fritidsnämnden i Varberg att tacka nej till gåvan, skriver Hallands Nyheter.

Skulpturen bygger på det uppmärksammade fotot med en kvinna som slår med sin handväska mot en nynazist i Växjö 1985. Den porträtterade kvinnans son har varit kritisk mot att statyn överhuvudtaget har tillverkats och han vill inte att den ska vara offentlig. Det fördes också fram som ett argument hos de i nämnden som var emot förslaget.

Enligt Hallands Nyheter var röstningen jämn med sex röster emot och fem för. Vad som händer med statyn nu är oklart. Växjö kommun har tidigare sagt nej till en liknande staty.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons