Annons

Varför granskar ingen mellon?

Publicerad 6 februari 2017
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten / Linda Himsel
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten / Linda Himsel

Journalister tar nya bylinebilder med hattar, glitter och får spotta sig fria från boans ludd mellan tagningarna. Det är mellospecial, melloredaktioner och melloexperter. Samtidigt som vi hör talas om kriser på de journalistiska redaktionerna landet över så skickar man team till att bevaka Melodifestivalen. De lokala medierna förklarar det med att det faktiskt är en lokal talang som medverkar. Den lokala anknytningen för artisten kan ibland diskuteras. Men visst, alla har väl bytt tåg i Alvesta någon gång och det är ju lokalt.

Det som förvånar mig år efter år i detta spektakel är att väldigt få medier granskar denna enorma produktion. På riktigt. Det är miljoner av licenspengar, kommuner lägger flera miljoner av skattemedel och framförallt så lägger privatpersoner mycket pengar för att få en chans att få vara en del av detta. Trots det så väljer media att till allra största del att vältra sig i lasershower och paljetter.

Annons

En av dessa melloexperter skrev dessutom rakt upp och ner att första dagen var hon där med kritiska ögon, men vi läsare skulle vara lugna. Dagen efter skulle hon vara uppslukad och skriva översvallande om rosa hår, soulinfluenser och likna varje bidrag vid mästerverk. Skulle det göra mig lugn? Nej snarare väldigt upprörd. Detta är en journalist som skriver så. En journalist som har i uppdrag att granska och se till så att går rätt till. Och då menar jag inte dansstegen.

Jag är inte emot melodifestivalen på något sätt. Det är ett evenemang. Och många gillar detta evenemang precis som idrottsevenemang eller annat. Men, varför glömmer journalisterna bort sin roll i detta? Varför läggs det inte lika mycket resurser på att granska mellon som det gör att skriva översvallande om det?

När Charlotte Perrelli sitter i intervju efter intervju och säger att hon vet att hennes bidrag inte kommer att vinna, men hon vill så gärna få texten förmedlad sitter reportern på andra sidan och nickar och ler. Själv skulle jag nog tro att Charlotte Perrelli utnyttjar sin bakgrund som schlagerstjärna och medverkar i melodifestivalen för att på en endaste kväll släppa sin låt för omkring tre miljoner tv-tittare plus publik plus de som ser programmet i efterhand. Det är ingen dålig release. Men tänk om ett hockeylag skulle säga detsamma, vi är inte ute efter att vinna matchen. Vi vill bara visa upp vårt nya spelsystem.

SVT är visserligen ingen myndighet, men de går trots det under lagen om offentlig upphandling (LOU). Jag kulle kunna tro att de som sköter biljettförsäljning, turnéplan och annat tjänar en summa som överstiger gränsen för LOU. Men jag vet inte, för jag har inte läst, hört eller sett något om det någonstans. Därför vet jag inte heller om SVT har upphandlat över huvudtaget. Men jag vet allt om svartklädda ballerinor, nervositeten om att uppträda i högklackade skor och efterfester.

Återigen, det är många som vill ha den här rapporteringen. Men det är medias uppdrag att även granska stora evenemang som detta är.

SVT och SR har blivit fällda i granskningsnämnden för att ha gjort reklam i sina produktioner tidigare. Det kan ha handlat om att de för många gånger låtit en författare säga namnet på sin bok, en vinkännare lyfta fram ett speciellt vin eller på annat sätt gynnat något enkilt företag. Men mellon flyter igenom allt.

Snacka om att sila mygg och svälja boar.

Vill du skriva en debattartikel eller insändare kring något ämne? Maila oss på tips@vxonews.se eller skicka ett meddelande på Facebook.

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons