Annons

Daniel Rydström: Växjö DFF är redo för högsta serien

Daniel RydströmSkicka e-post
Publicerad 4 oktober 2017
Daniel Rydström
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fem matcher återstår i elitettan, men Växjö DFF har redan säkrat avancemang. Det är en helt makalös prestation och framtiden ser mycket ljus ut för klubben och truppens fantastiska spelare.

Foto: Lars-Goran Rydqvist, Smålandsposten

Växjö DFF har bara förlorat en match denna säsong och är överlägset seriens bästa lag. Det brukar vara ett positivt tecken för det som väntar till kommande säsong. Lag som ”snubblar” sig uppåt i sista omgången får ofta mycket svårt på en högre nivå. Jag är ganska övertygad om att dagens Växjö DFF skulle fixa nytt allsvenskt kontrakt.

Annons

I fjol slutade Växjö DFF trea i elitettan. Limhamn/Bunkeflo och Hammarby lade beslag på de allsvenska platserna och de ligger på hyfsat trygg mark inför avslutningen av säsongen. Det brukar heta att klubbar måste värva för att klarar sig på den nya nivån. I Växjö DFF:s fall handlar det mer om att behålla de talangfulla spelare man har. Det finns fortfarande mer att hämta hos stora delar av årets trupp.

Målskillnaden 68–9 visar att Växjö DFF varit magnifikt både offensivt och defensivt. Kreeta-Liisa Yli-Säntti har hållit nollan mer än varannan match, men det är samtidigt lite svårt att bedöma om det krävs förstärkning på posten i allsvenskan. Det vi vet är att Växjö DFF:s målvakt kommer att ha mycket mer att göra 2018.

Trebackslinjen med Emilia Hjertberg, Elin Karlsson och Anna Hjälmkvist är ett av säsongens stora utropstecken. Karlsson och Hjälmkvist har erfarenhet av allsvenskan sedan tidigare. Hjertberg är en av spelarna i truppen som tagit störst steg det senaste året. Här ökar konkurrensen utan nyförvärv när Nellie Ohlsson är tillbaka efter skador 2017.

På mittfältet hittar vi också ett gäng succéspelare. Alexandra Jonasson växer för varje match och kaptenen Jonna Ståhl har imponerat stort. Nyförvärv som Frida Boriero och Malin Fors har varit viktiga med mycket speltid.

Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Truppens stora stjärna finns på topp. Anna Anvegård gjorde båda målen i helgens vinst mot Sundsvall och är nu uppe i 27 mål. Hon har tre mål kvar till fjolårets facit och har ett helt makalöst målsnitt under sina år i Växjö DFF. Det blir förstås svårt att hålla det kommande säsong, men mål kommer hon att göra. Det är jag övertygad om.

Jag tror att nyckeln för Växjö DFF är att fortsätta våga utveckla sitt eget spel. Pierre Fondin kommer att finnas kvar i klubben även nästa säsong, men i vilken roll är oklart. Det borgar för att man fortsätter på den väg man valt. Växjö DFF ska vara ett spelförande lag även på landets högsta nivå.

Jag måste också avslutningsvis skicka ett grattis till Pierre Persson. Bara någon vecka efter att han lämnade klubben säkrades det allsvenska avancemanget. Då befann sig den förre tränaren i USA. Oavsett vem som har gjort vad hade föreningen kunnat sköta tränarskiftet på ett snyggare sätt.

Annons
Annons
Annons
Annons