Annons

Växjö DFF spelar som de asiatiska landslagen

Publicerad 11 april 2017
Foto: Lars-Göran Rydqvist, Smålandsposten
Foto: Lars-Göran Rydqvist, Smålandsposten

Tredje försäsongen är avklarad med mig vid rodret för Växjö DFFs damer, endast ett par dagar återstår innan seriepremiären mot Hovås Billdal, matchen spelas kl 14.00 på Långfredagen, spelplats som vanligt på Myresjöhus Arena. Två säsonger med en fantastiskt utveckling och resultat för både laget och individen. 2015 vann vi serien och det efterföljande kvalet till Elitettan och 2016 var vi ytterst nära att nå hela vägen till Damallsvenskan, men till slut skiljde det två poäng mot Hammarby och vi fick vackert svälja förtreten och ta nya tag inför 2017. Vi fick se två skyttedrottningar i Anna Anvegård, 30 mål och Ritha Kivumbi, 21 mål sprida skräck i vartenda försvar runt om i Sveriges avlånga land, från LB07 i söder till Östersund i norr. Tänk då på att de här målmaskinerna kom till Växjö DFF 2015 och det från division 2 och 3. En magisk resa för bägge spelarna och en grym utveckling där Anna fick kröna säsongen med spel i U20-VM. Två spelare som jobbat otroligt hårt för att utvecklas och nu är två hyllade anfallare i Sverige. Detta är två resor där Anna kommer från lilla Bredaryd och Ritha tog sig till Sverige via Norra Tång i division 3 till Växjö DFF.

Vi har två unga, både Anna och Ritah är också unga och i början av sin karriär, mittfältsstjärnskott i Alexandra Jonasson och Elin Nilsson, födda 1999 respektive 2000 är våra senaste landslagsspelare för Sverige. Alexandra var talangen som kom från Sandsbro AIK och som lyftes upp till A-truppen 2015, hon har jobbat hårt och tagit fantastiska steg i sin utveckling, första säsongen spelade hon i vårt division 2-lag och 2016 fick hon starta med spel i F19 och division 2. I de matcherna och på träning tog hon ytterligare steg i sin utveckling och när hon fick göra sitt första inhopp i Elitettan hade vi kommit till omgång 8, därefter gick det som på räls och Alexandra startade resterande 18 matcherna i serien och efter säsongen fick hon klä sig i den gul-blåa landslagströjan och med den äran blev hon utsedd till bästa spelare i det svenska laget. Snacka om att vara förberedd, att komma in och dominera direkt är det inte många som gör på den nivån.

Annons

Elin Nilsson har gått i samma fotspår som Alexandra, en spelare som den svenska förbundskaptenen för F17 kallar unik i sitt spelsätt. Hon har redan fått göra debut i A-laget och spås en lysande karriär. Hon är en stark konkurrent mot övriga centrala mittfältare i truppen. Elin är sprungen från Växjö FF och har varit med i Växjö DFF sen starten av föreningen. Fyra olika spelare med olika bakgrunder där hårt arbete och mycket tålamod har givit resultat. Anna Anvegård fick spela stora delar av division 1 som yttermittfältare för att utveckla vissa bitar av sitt spel för att bli en fullfjädrad anfallare, Ritah Kivumbi spelade inte ens hälften av division 1-matcherna från start men hon fortsatte att arbeta för att höja sin lägstanivå vilket hon gjorde och året efter smällde hon in 21 mål i Elitettan. Alexandra och Elin har fått gå den långa vägen men när de väl varit färdiga levererade bägge direkt. De här fyra resorna är några av många i vår spelartrupp där alla spelarna har samma sköna inställning som visar att hårt arbete och tålamod lönar sig om man håller ut.

Till årets säsong har vi höjt ribban ytterligare, vi gick in i försäsongen med en avslutning på 18 raka matcher utan förlust, fördelat på 15 vinster och 3 oavgjorda matcher. Vi har fått in åtta nyförvärv. Anna Hjälmqvist, Kreeta-Liisa Yli-Säntti, Nellie Karlsson, Elin Karlsson, Lisa Karlsson, Elin Ellman, Malin Fors och Frida Boriero. Vi har ett starkt självförtroende i truppen, vi känns stabilare i defensiven och ytterligare vassa offensivt. I våra träningsmatcher har vi gjort starka prestationer mot allsvenska och danska lag där vi visat att vi håller väldigt hög klass och nivå i vårt spel.

Du undrar kanske varför du ska komma till Myresjöhus Arena den 14 april?

Vi är ett lag som spelar en underhållande och målrik fotboll, vi tror på att hela tiden utveckla vårt anfallsspel och vill styra matcherna med mycket bollinnehav och fina kombinationer som slutar i målchanser. Ifjol gjorde vi hela 75 mål som nykomling i Elitettan, det innebär att vi gjorde hela 2,88 mål per match. Visst vi släppte in 43 mål där vi släppte in 22 mål första åtta men bara 21 sista 18 matcherna. Vi tog kliv i defensiven utan att minska vår målaptit offensivt. 2017 kommer att fortsätta vara ett år där Växjö DFF kommer att fortsätta vilja göra många mål och förlänga vår svit på 18 matcher utan förlust.

I år får vi leva med att vara favoriter, men det är spelartruppen på det klara med att vi ska vara och det är ett kaxigt ödmjukt sätt att ta sig an årets seriespel, men hej, att vara tippad som nummer 1 är få förunnat och det är så mycket roligare än att tippas sist, det är det här vi strävar efter hela tiden. Att varje träning och match ska vara den bästa vi gjort, att varje vecka, månad ska utvecklas oss till bättre individer och ett vassare lag.

Jag var på upptaktsträff i förra veckan och där förbundskaptenen för svenska damlandslaget, Pia Sundhage, berättade att de helst ville styra spelet på planen utan boll och med en stark defensiv. Växjö DFF är tvärtom damlandslaget, vi älskar att ha boll och väldigt mycket boll där vi kan styra matcherna med ett starkt passningsspel och anfallsspel. Fotboll ska vara underhållande och såklart poänggivande, men ärligt vem vill lägga pengar på att titta på lag som gör 20-26 mål på en hel serie. Nej, det lockar inte publik till arenorna eller?

Pia Sundhage pratade även om asiatisk fotboll som är på rejäl frammarsch, asiater som vi i Sverige - alltså enligt Pia, inte var kapabla till att träna och spela som. Och då kan man fråga sig varför?

Asiater tränar mycket - check!

Långa träningspass - check!

Nöter mycket i övningar - check!

Annons

Nöter mycket passningsspel - check!

Litar på att teknik och passningsspel ska ge framgång - check!

Spelar offensiv fotboll - check!

Slutsats - Växjö DFF är Sveriges svar på asiater!

Pierre Persson

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons