Annons

Växjö kommun inför miljösmart möbelhantering

I oktober kommer Växjö kommuns nya verksamhet Möbelcirkeln flytta in på Norremark. Där ska gamla möbler renoveras och finnas tillgängliga för kommunens förvaltningar och bolag.
– Det handlar om cirkulär ekonomi som sparar både pengar och miljö, säger Per Sandberg, förvaltningschef på Arbete och välfärd.
Växjö • Publicerad 29 september 2017
Foto: Smålandsposten

Nu ska det bli slut på slit och släng när det gäller möbelhantering inom Växjö kommun. Med Möbelcirkeln ska befintliga möbler tas om hand och rustas upp, för att sedan kunna återanvändas av de kommunala förvaltningarna och bolagen. En lagerlokal på Norremark har gjorts i ordning för ändamålet.

– Vi vill skapa en slags intern Blocket-funktion inom kommunen. När en förvaltning behöver möbler ska man kunna klicka in på en sida och se vilket utbud som finns tillgängligt på Möbelcirkeln. Att beställa möblerna ska vara gratis. Det enda man behöver betala är transportkostnaden.

Annons

Inköp av nya möbler är en betydande utgiftspost för en kommun. Bara under 2016 köpte Växjö kommun möbler för 19 miljoner. Med Möbelcirkeln räknar Per Sandberg med att spara både pengar och miljö.

– Jag tycker att det är naturligt att Växjö kommun med sin gröna profil inför den här typen av cirkulär ekonomi.

Frånsett ekonomi och miljö finns det även sociala vinster. Personer som står långtifrån arbetsmarknaden ska genom Miljöcirkeln få meningsfull sysselsättning genom att reparera möbler.

– Vi räknar med att sysselsätta ett arbetslag på mellan åtta och tolv personer.

Ni driver Möbelcirkeln i egen regi, det har inte varit aktuellt att lägga ut den här verksamheten på ett socialt företag istället?

– Nej, åtminstone inte inledningsvis. Det är viktigt att kommunen först kan bygga upp en struktur för att hanteringen ska fungera. Men på sikt när organisationen sitter kan jag mycket väl tänka mig att driften kan tas över av ett socialt företag.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons