Annons

Växjö kritiseras för påskpyntet

Publicerad 20 mars 2017
Foto: Josefine Snaula, Smålandsposten
Foto: Josefine Snaula, Smålandsposten

Växjö kommun skippar fjädrar i påsk för att vara djurvänliga. Istället satsar de på nästan 5000 färglada ulltussar men alternativet kritiseras av Djurens rätt, enligt SVT Småland.

– Det är synd att man använder ull. Fåren stressas under klippningen när de hålls fast. Det visar flera studier. Jag tycker att man borde välja ett pynt som är djurfritt, exempelvis färgglada tygband, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, till SVT Småland.

Annons

Även enligt Jordbruksverket mår fåren inte bra under klippningen, men de anser inte att det har en sådan långvarig stressande effekt att det kan anses vara skadligt.

Ullen kommer från ett karderi i Uppland, som köper in den från fårägare i Sverige. Enligt djurskyddslagen ska fåren klippas minst en gång per år för att inte öka risken för klåda på grund av värme och fukt, enligt SVT.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons