Annons

Växjö Lakers metoder ska utredas

Publicerad 28 maj 2016

Växjö kommun ska utreda hur det egentligen går till inom ungdomsverksamheten i Växjö Lasers.

Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden menar att det ska vara kul med idrott och att det inte får förekomma någon form av pennalism och mobbning inom ungdomsidrotten. När kritiken mot Växjö Lakers presenterades, kontaktade hon genast Janne Karlsson, ansvarig för ungdomsverksamheten.

Annons

– För att kunna sätta mig in i vad som egentligen hänt har jag kallat in Janne Karlsson till vårt nästa nämndsammanträde så han får berätta om deras ungdomsverksamhet och hur de lever upp till sina värdegrunder. Jag tycker det är viktigt att hela nämnden får den här informationen, säger hon till Smålandsposten.

Växjö kommun ska nu göra en egen utredning för att undersöka om Växjö Lakers verkligen följer sin värdegrund. Klubben får idag bidrag från kommunen på cirka 120 000 kronor. Det var vad som kom in under verksamhetsåret 2014/2015. Föreningen fick också en ledarutbildning på 27 000 kronor.

Men för att få bidragen krävs det att klubben ställer upp på flera grundläggande värderingar kring dopning och droger, diskriminering, etik och mobbning. Verksamheten ska också baseras på glädje och gemenskap.

Växjö Lakers ordförande, Michael Marchal avfärdar hotet om indraget kommunalt bidrag. Han menar att det är omöjligt att bedriva verksamheten med den typen av hot hängande över sig.

– Vi har ju våra tankar om hur vi bedriver vår ungdomsverksamhet. Det gör vi utifrån oss. Vi frågar inte kommunen först. Den bedriver vi utifrån den kompetens vi har på ungdomssidan och utbildningsplanen. Den utgår inte från vad Växjö kommun tycker. Jag hoppas att de har stort förtroende för oss i alla fall, säger han till Smålandsposten.

Lakers gallrar ut spelare redan vid 14 års ålder och detta ska kommunen kolla närmare på, eftersom det krävs att man låter alla vara med om man ska få ta del av bidragen.

Eva Johansson menar att de unga spelarna som inte platsar in på elitnivå inte bara kan nekas att träna.

– Alla kan inte bli en ny Foppa, det måste alla inse. Men då får man hitta någon annan form av verksamhet för dem, säger hon till Smålandsposten.

Läs mer om kritiken mot Växjö Lakers ungdomsverksamhet här.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons