Annons

Växjö stöttar Sandsbro

Publicerad 9 januari 2017
Foto: Linda Himsel

Det har nu gått en vecka sedan stora delar av Sandsbro skola brann ner. Snabbt kom det fram att fem 13-åringar smällt smällare och raketer på skolans tak och det kunde ha varit det som startade branden.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Av naturliga skäl hade många frågor och undrade, extra mycket eftersom det hade med en skola att göra. Men vissa av reaktionerna handlade endast om att kasta skit på barnen och dess föräldrar. Tills det en dag dök upp ett inlägg med rubriken Det kunde ha varit du eller jag. En förälder hade fått nog av alla kommentarer som handlade om att föräldrarna som misslyckats, ungjävlarna och annat. Inlägget fick spridning och många delade det på sina sociala medier.

Annons

Det var modigt av föräldern att vara så tydlig. Att stå för att det kunde lika gärna vara mitt eller ditt barn. Föräldrar till 13-åringar kan inte vara med och hålla handen hela tiden. Alla gör misstag och ibland får det konsekvenser som ingen av de inblandade hade räknat med.

Polisen förklarar det som ett busstreck som gick fel. Det påbörjas insamlingar till skolan och många hjälps åt för att skolan och dess personal och elever ska kunna komma tillbaka till sin verksamhet så snart som möjligt.

Allt ovanstående är fantastiskt. Jag vill verkligen understryka hur bra jag tycker det är när vi går ut och bemöter hatiska kommentarer med kärlek. Det är barn det handlar om.

Medmänskligheten stod över viljan att hitta syndabockar.

Den medmänskligheten hoppas jag ska hålla i sig nu. För jag vill inte tro att den endast fanns där eftersom skolan som brann ner ligger i bostadsområdet Sandsbro. Jag vill tro att samma sak skulle hända om det varit Teleborg Centrum eller Centrumskolan i Araby. Att om ett gäng ungdomar gör något som får stora konsekvenser att vi alla tänker, det kunde lika gärna ha varit mitt eller ditt barn. Att privatpersoner delar kärlek till dessa ungdomar och deras föräldrar.

Jag tror verkligen på att vara tydlig med att det ungdomarna/barnen gjorde i Sandsbro var fel, det kommer de troligtvis att känna i resten av sina liv. Men lika viktigt är det att berätta för dem att man får fler chanser även när man gjort något riktigt riktigt dumt. Att säga något annat vore som att sparka på någon som redan ligger. Hur ska personen någonsin kunna resa sig då?

Så hatten av för alla som har delat kärlek till de inblandade, kom ihåg hur bra det blev och gör samma sak när nästa busstreck går för långt. För det kommer att hända, det tillhör livet.

LÄS OCKSÅ

Annons

Elisabeth Anderberg

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons