Annons
Debatt

Växjö till världen & världen till Växjö

En debattartikel från Anna Tenje (M) och Per Schöldberg (C).
Publicerad 31 december 2017
Foto: Nadia Hagberg

Växjö växer och under hösten har vi haft det stora nöjet att presentera flera nya flygdestinationer samtidigt som allt fler reser via Växjö Småland Airport. Växjö är bra placerat mellan flera viktiga småländska städer och har ett rikt besöksliv och många regionala företag. Vi blir allt fler Växjöbor och växer mot att bli den lilla storstaden. Blågröna Växjö kommer fortsätta att utveckla och förbättra Växjö ytterligare.

Näringslivet har under lång tid efterfrågat en regional direktlinje till en europeisk storflygplats och det känns roligt att kunna leverera på den punkten. Två av de nya destinationerna Berlin och Amsterdam kommer därför ha stor betydelse för att öka Växjös attraktivitet och göra det enkelt att både kunna åka till och ta emot affärskontakter från hela världen är stort och viktigt. I maj 2018 öppnar Småland Airport upp dörren för flyglinjen till Amsterdam och för alla Växjöbor att ta sig ut i världen och även till möjligheten för hela världen att ta sig till Växjö. Med lätthet kommer Växjöbor kunna:

Annons

– Ta en weekendtur till Berlin – för att se en fotbollsmatch, shoppa, besöka museer eller bara för att njuta av en pretzel.

– Lämna in väskan i Växjö och hämta ut den i London, New York eller dit dina drömmar bär dig.

– Berlin och Amsterdam kommer inte bara bära ut Växjö till världen utan även gynna Växjö kommuns egen turism och när världen kommer till Växjö.

Ett ökat resande skapar enormt stora möjligheter för att förstå och möta andra kulturer, utveckla nya samarbeten inom idrotten, mellan företag, universitet och kommuner. Men framförallt handlar det om att förbättra förutsättningarna för de lokala företagen att ta sig ut i världen, underlätta rekrytering av spetskompetens och få världen att se Växjö. Förbättrade kommunikationer med omvärlden, är därför ett mycket viktigt steg för vår växande kommun som stärker sin position och skapar bättre konkurrensfördelar gentemot andra kommuner och företag.

När hela världen har möjlighet att ta sig till Växjö, skapas oändliga utvecklings- och tillväxtmöjligheter för besöksnäringen. Tyskland och Nederländerna är dessutom i särklass våra viktigaste marknader vad gäller besöksnäringen. På en allt mer tudelad arbetsmarknad, där utomeuropeiskt födda och personer utan utbildning står allt längre ifrån första jobbet, kommer den mest snabbväxande branschen att spela en avgörande roll för framtiden. Förbättrade kommunikationer bidrar till högre tillväxt, bättre företagsklimat som in sin tur ger:

– Fler jobb.

– Färre i utanförskap.

– Fler som bidrar till samhällets utveckling.

I egenskap av Europas grönaste stad behöver vi lyfta fram och visa på att vi tar flygets påverkan på miljön på allvar. Därför är det viktigt att framhäva att KLM har blivit utnämnda till Europas Grönaste flygbolag. Anledningen till detta är deras målmedvetna arbete med att öka inslaget av biobaserat flygbränsle. Tekniken finns men behöver utvecklas ytterligare. Visst vore det spännande om Europas Grönaste flygbolag kan skapa en flyglinje baserat på biobränsle mellan just Europas Grönaste stad och Amsterdam?

Anna Tenje (M), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen

Per Schöldberg (C), kommunalråd 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons