Annons

Växjö Titans prisas - blir årets klubb i Sverige

För det hårda arbetet med inkludering, jämställdhet och mångfald har Växjö Titans utsetts till Årets klubb på Kampsportsgalan 2018. – Det känns helt overkligt. Det här är ett arbete som alla föreningar kan och bör göra, säger Ulf Elm, ordförande i Växjö Titans.
Växjö • Publicerad 21 mars 2018
Tränare Ulf Elm,  ledsagare Fia Gustafsson och Jan Westberg på Växjö Titans.
Tränare Ulf Elm, ledsagare Fia Gustafsson och Jan Westberg på Växjö Titans.Foto: Lena Gunnarsson

I Växjö Titans lokaler på Kvarnvägen 6 i Växjö tränar runt 250 medlemmar brasiliansk jiu-jitsu, muay thai och MMA. Hela verksamheten genomsyras dessutom av en välutvecklad värdegrund.

– Vi vill åt samma riktning och för oss handlar det att bygga saker med kärlek, respekt och ödmjukhet. Man vill göra något tillsammans och vi accepterar inga machoattityder, säger Ulf Elm, instruktör och ordförande i klubben.

Annons

Inkludering, jämställdhet och mångfald är tre av orden i värdegrunden. Den har en så pass viktig roll att Titans tvingas tacka nej till människor som vill bli medlemmar eftersom de intagna ska få möjlighet att komma in på rätt sätt där föreningen kan lära ut sporten men också värdegrunden.

Växjö Titans jobbar aktivt med att ge alla personer, oavsett kön, religion och sexuell läggning, lika möjligheter att utöva sin idrott. För det tilldelades de Växjö kommuns mångfaldspris 2017 och i helgen utsågs de till Årets klubb på Kampsportsgalan 2018.

– Det känns helt overkligt, det var en helt obeskrivlig känsla men jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv och pulsen bara skenade. Jag fick tunnelseende av stressen och när konferencieren Thabo Motsieloa pratade med mig såg jag bara hur han stod framåtböjd, helt krökt i ryggen, vilket han inte gjorde på riktigt, säger Ulf Elm.

I motiveringen står det bland annat att föreningen är ett gott exempel på hur en modern kampsportsförening bör arbeta. Växjö Titans fick ta emot priset av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Det är bland det finaste jag har varit med om i hela mitt liv. Att få höra motiveringen av just Björn Eriksson var stort. På 90-talet fick våra sporter inte ens vara med i Riksidrottsförbundet och det har varit så många processer sedan dess för att vi skulle bli en del av idrottssverige. Nu står ordförande och säger att vi har en fantastisk förening och att han hoppas kunna komma och besöka oss. Jag blir tårögd bara jag tänker på det.

Ulf Elm understryker dock att arbetet inte är något som bara Titans kan göra.

– Det här är ett arbete som vi har gjort tillsammans men det är inget speciellt, vi är inte unika. Det här är något som alla föreningar kan och bör arbeta mer med.

Foto: Kristina Gustafsson
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons