Annons
Nöje

Växjöartist firar tio år

I höst är det tio år sedan Lammhultstjejen Vendela Hollström gjorde sin officiella artistdebut som Sveriges representant i Lilla Melodifestivalen. Sedan dess har hon både medverkat i Idol och gjort den officiella låten till Växjö Pride. Nu i november väntar en stor julshow på Valand i Göteborg.
– Det blir en riktigt maffig show med storband!
Publicerad 23 oktober 2017
Foto: Nadia Hagberg

När Magazinet träffar Vendela är hon precis hemkommen från Öland där hon i sommar varit eventansvarig på Sinus Bar & Strandrestaurang.

– Det har varit en minst sagt intensiv sommar, mycket jobb men också fantastiskt kul och lärorikt. Som eventansvarig har jag fått testa på den andra sidan, att sköta bemötandet av artister. Som sångerska vet jag ju själv hur viktigt den biten är.

Annons

Hur vill du bli välkomnad och bemött när du ska uppträda på ett ställe?

– Jag tycker att det är viktigt att det finns en struktur med ett tydligt program. Artistyrket i sig är ju ganska flummigt, så därför vill jag gärna veta hur arrangören tänkt sig upplägget.

Vendela började sjunga tidigt och gjorde sig ett namn redan som tioåring när hon hösten 2007 deltog i Lilla Melodifestivalen, där hon med låten Gala pala gutchi representerade Sverige i den nordiska finalen och kom på andraplats.

– Det är exakt tio år sedan nu i oktober, så man kan säga att jag firar tio år som artist.

Foto: Nadia Hagberg

Sedan dess har Vendela framträtt i många olika sammanhang. 2013 var hon en av deltagare i TV4-programmet IDOL och i våras framförde Vendela den officiella Växjö Pride-låten Nothing can bring us down.

– Det var en ära för mig att få det uppdraget. Låten är en hyllning och gåva till min flickvän Frida.

Vendela började dejta Frida i samband med Växjö Pride 2016 och när de då gick tillsammans i Pridetåget gjorde Vendela en utfästelse:

– Nästa år ska jag sjunga Pride-låten!

Sagt och gjort. Vendela skrev låten Nothing can bring us down och skickade den till Växjö Pride, som gjorde tummen upp. Och att få framföra låten inför flera tusen på Pridefestivalen beskriver Vendela som overklig känsla.

– Det var sjukt härligt! Jag var inte ens nervös utan det var som om jag var ett med publiken. Allting kändes så familjärt och äkta!

Annons

Vendela är uppvuxen i Lammhult där hon ofta upplevde ett socialt utanförskap. Med sitt brinnande musikintresse och sin konstnärliga ådra passade hon inte riktigt in i småstadsnormen.

– Jag var esteten som stack ut, och det kan vara tufft i ett litet samhälle. På måndagsmorgonen på skolan pratade de andra om fotboll och ridning. När jag berättade att jag varit i Gävle och spelat in musik i en studio var det ingen som förstod vad jag pratade om.

Att inte bli förstådd eller respekterad tände en revanschlystnad som fungerade som tändvätska.

– Men idag har jag kommit över det. Och på sätt och vis är jag tacksam för de upplevelserna. Motgångar ger nyttiga erfarenheter.

Nu i november är Vendela aktuell med en stor julshow på Valand i Göteborg. Eventbolaget Galaentertainment har satt ihop en maffig show med storband där Vendela är en av sångerskorna.

– Det är en av de största produktionerna jag medverkat i. Jag kan utlova en storslagen show med många härliga låtar.

Parallellt med repetitionerna inför julshowen så jobbar Vendela vidare med sitt eget låtskrivande. Inspirationen kan komma från många håll. Vendela är snabb på att skriva ner tankar och känslor som kommer i hennes väg, och anteckningarna utgör sedan grunden till låttexterna.

– Jag har alltid en anteckningsbok med mig vart jag än går!

Och att musiken även fortsättningsvis kommer vara en självklar följeslagare i Vendelas liv råder det inga tvivel om.

– Mitt liv är musik! Det är mitt sätt att vara. Jag brukar säga att jag både andas in och ut musik.

Annons

Vad är det som gör att musik är så underbart?

– Det är ett fantastiskt underbart sätt att uttrycka sig själv på. Genom musiken kan man få fram det som inte går att förmedla på något annat sätt. Det finns en äkthet som kommer direkt från hjärtat.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons